Svenska succéduon hoppas på nya medaljer: ”Har absolut möjligheten”

Publicerad

Långdistansen gav en svensk succéstart på orienterings-VM i norska Östfold med både guld och silver i damklassen genom Tove Alexandersson och Lina Strand. I fredagens medeldistans (start 13.45 i SVT1) finns nya medaljchanser.
– På medeldistans är det ofta betydligt tajtare än på långdistans så det är många som kan vara med och fajtas, säger Alexandersson till SVT Sport.

I onsdagens långdistans var Tove Alexandersson i en klass för sig när hon utklassade alla konkurrenter och tog sitt fjärde raka VM-guld på distansen. 26-åringen vann med över sex minuter, vilket motsvarar drygt en kilometers löpning i skogen.

Ingen har varit mer överlägsen sedan Annichen Kringstad vann VM-guld 1983.

– Haha, jag vet inte om jag har så mycket att säga om det... Jag är väldigt nöjd med loppet, det var en fantastisk dag, säger Alexandersson till SVT Sport.

”Jättekul att fortfarande utvecklas”

Trots att hon varit i världstoppen i flera år upplever både hon och franske tekniktränaren Thierry Gueorgiou (som själv har 14 VM-guld i prisskåpet) att hon höjt sig både fysiskt och tekniskt.

– Det känns som att jag tar små steg hela tiden och det är jättekul att fortfarande kunna utvecklas, säger svenskan.

– Hon är i sina bästa år i karriären, hon kan verkligen kontrollera sin prestation tekniskt. Jag tror att vi kommer att få se fler sådana här prestationer från henne, säger Gueorgiou.

Alexandersson: ”Jag tar små steg hela tiden”

Höga förväntningar inför medeldistansen

Förväningarna inför fredagens medeldistanslopp, som sänds direkt i SVT1 med start 13.45, är självklart höga.

– Jag hoppas att det blir rolig och utmanande orientering. På medeldistans är det ofta betydligt tajtare än på långdistans så det är många som kan vara med och fajtas, menar Alexandersson.

Även Lina Strand, som gjorde sitt livs lopp i onsdags och tog silver, tror på medalj.

– Jag känner att jag har absolut möjligheten där också. Jag har gjort några riktigt bra lopp på träning inför mästerskapet så ja, jag har höga förväntningar. Men medeldistans är ett kortare lopp så det blir ännu tajtare. Det gäller att göra jobbet hela vägen och säkert också att ha marginalerna på sin sida igen.

Lina Strand hoppas på ny medalj: ”Har absolut möjligheten”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer