Tove Alexandersson. Foto: Bildbyrån

Sverige tvåa i Prag efter missarna: ”Det straffade sig”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige var i ledningen i sprintstafetten i Prag efter två sträckor.

Men efter missar från Jonas Leandersson och Tove Alexandersson blev det en blågul andraplats – både i dagens lopp och i totalen.

– Huvudet hängde inte med i en sekund och det straffade sig stenhårt, säger Leandersson.

Sverige fick en lysande start i fredagens sprintstafett, den sista deltävlingen i stafettvärldscupen. Efter fina sträckor av Lina Strand och Emil Svensk var det blågul ledning med 31 sekunder innan det strulade till sig på tredjesträckan.

– Först kom (Florian) Howald ganska snabbt nära. Han tog rätt vägval till sin gaffling, medan jag tappade lite. När jag såg honom blev jag lite förvånad och sedan klantade jag till det ganska rejält, säger Jonas Leandersson till förbundets hemsida.

– Jag läste lite i förväg och sedan skulle jag in bakom ett staket. Först tyckte jag att det verkade rätt, men så var det fel och så gick det 25 sekunder... Sedan var det jaga som gällde i stället, fortsätter han.

”Gjorde en stor miss”

Schweiz tog över ledningen och Judith Wyder gick ut elva sekunder före Tove Alexandersson på sistasträckan.

Riktigt spännande blev det aldrig eftersom svenskan gjorde en tidig och avgörande miss.

– Jag hade inte ett jättebra lopp i dag. Jag hade ganska dålig framförhållning och i sprint gäller det verkligen att ha bra framförhållning. Jag gjorde en stor miss till andra kontrollen. Judith gjorde ett jättebra lopp i dag och då hade jag ingen chans att ta ikapp henne igen, säger Alexandersson.

Schweiz vann med 44 sekunders marginal före Sverige. Hemmanationen Tjeckien blev trea. Stafettcupen 2018 gick till Schweiz före Sverige och Norge.

RESULTAT

Sprintstafett (sista deltävlingen i stafettvärldscupen):

1) Schweiz  58.59

2) Sverige +0.44

3) Tjeckien +1.07

4) Norge +1.41

5) Finland +2.41

6) Frankrike +2.49.

Totalresultat, stafettvärldscupen:

1) Schweiz 735 poäng

2) Sverige 663 p

3) Norge 640 p

4) Tjeckien 407 p

5) Finland 376 p

6) Ryssland 350 p.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.