Tove Alexandersson vann totala världscupen

Publicerad

Tove Alexandersson slutade trea på torsdagens sprint på världscupsfinalen i Prag vilket räckte för att säkra totalsegern i världscupen.
För femte året i rad.
– Det känns jättekul, det har varit en bra säsong det här året också, säger hon till SVT Sport.

26-åriga Tove Alexandersson slutade först på tredje plats i torsdagens sprintfinal – 22 sekunder bakom schweiziska segraren Judith Wyder.

– Det kändes bra, jag har varit väldigt sliten och trött de senaste veckorna efter att jag sprang ”Skyrunning”. Så jag har varit väldigt osäker på formen innan jag kom hit men i dag kändes riktigt bra att tävla, säger hon till SVT Sport och fortsätter:

– Jag hade en bra känsla i benen. Sedan gjorde jag tyvärr bort mig väldigt mycket på ett vägval precis innan varvningen och tappade väldigt mycket tid. Det är svårt att ta igen det när det är så kort så då var det ganska kört. Men förutom den kontrollen tycker jag att jag har gjort det väldigt bra.

Femte raka totalsegern

Men trots tredjeplatsen – Karolin Ohlsson blev tvåa – lyckades hon ändå springa in de poäng som behövdes för att redan nu säkra sin femte raka totalseger i damernas världscup, enligt Svenska orienteringsförbundet.

– Det känns väldigt kul, tävlingen var väldigt utslagsgivande så orienteringen fick verkligen avgöra.

Vad betyder totala världscupen för dig kontra mästerskapslopp?

VM är ju det viktigaste men jag tycker världscupen också är viktig. Det visar vem som har varit bäst över hela året och på alla distanser, så jag tycker det är jättekul att världscupen finns. Jag värderar den högt.

Sprinten var den första av tre tävlingar i Tjeckien där världscupcirkusen avgörs i helgen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer