Foto: TT Bildbyrån

Tove Alexandersson tog fjärde raka VM-guldet på långdistans

Uppdaterad
Publicerad

Tove Alexandersson visade ännu en gång att hon är bäst i världen när hon krossade allt motstånd och tog hem fjärde raka VM-guldet på långdistans.

– Det känns helt fantastiskt. Jag är så himla glad, säger hon till SVT Sport.

Det är ingen lätt terräng som norska Östfold bjuder på. Tunglöpt skog, mycket blåbärsris och ganska stora höjder gjorde det extra jobbigt för orienterarna under första dagen på mästerskapet. Men det hindrade inte Tove från att ta sitt fjärde raka VM-guld. Och det i överlägsen stil.

Enbart på långsträckan mellan kontroll fyra och fem var Alexandersson en minut och 23 sekunder före tvåan – och avståndet bara växte. När hon väl var i mål var hon sex minuter före överraskande silvermedaljören Lina Strand.

– Det är svårt att beskriva, det är liksom lika häftigt varje gång, säger en bubblande vinnare.

Bronset tog Simona Aebersold, Schweiz.

För Alexandersson, som satsar på att ta trippla VM-guld, väntar nu fredagens medeldistans och sedan stafetten på lördag. På medeldistansen jagar 26-åringen revansch från fjolårets VM i Lettland då hon bommade totalt och missade medalj.

Dagens VM-medalj var Alexanderssons åttonde VM-guld.

Se Lina Strands silvertårar efter loppet:

Resultat

1 Tove Alexandersson, Sverige     69.00

2 Lina Strand, Sverige                   +6.16

3 Simona Aebersold, Schweiz       +6.50

6 Karolin Ohlsson, Sverige            +10.14

9 Sara Hagström, Sverige             +11.25

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.