Tove Alexandersson stoppade från att tävla i 25-manna efter att hennes Stora Tuna diskats på en tidigare sträcka. Foto: TT.

Tove Alexanderssons Stora Tuna diskat – snöpligt slut för svenska favoritlaget

Uppdaterad
Publicerad

Tove Alexandersson stod beredd att ge sig ut för sitt Stora Tuna på 25-manna på den sista sträckan utanför Västerhaninge. Men en felstämpling på klustret kring sträcka fem gjorde att världsstjärnan nekades start.

Det ödet drabbade även landslagskollegan Sara Hagström, vars IFK Göteborg var allra först i tävlingen inför den sista sträckan. Där kom felstämplingen vid klustret av sträcka fyra (en av fyra löpare på den sträckan stämplade fel).

Därmed plockades de två största svensklagen snöpligt bort innan avgörandet kunde ske på Nytorps ängar. De svenska landslaglöparna fick göra en voltstart en halvtimme senare för att i alla fall få ge sig ut och springa i terrängen, dock utan att få något resultat. 

Finländsk seger

Med de svenska favoritlagen borta var det fritt fram för finländska och norska lag. Tampereen Pyrintös Saila Kinni kunde ge sig ut över fyra minuter före Koovees Svetlana Mironova på den 25:e och sista sträckan. Kort därefter skuggade norska Nydalens veteran Ann Margrethe Hausken Nordberg, 43. Den norska VM-löparen ledde Halden till seger i tävlingen för tio år sedan.

Kinni sprang säkert för Tampereen Pyrintö och förde klubben till den tredje 25-manna-segern. Nordberg vann spurtuppgörelsen åt Nydalen om andraplatsen före Mironovas Koovve. IFK Lidingö blev bästa svenska lag som fyra.

– Det var snabblöpt och jag tog verkligen säkra vägval. Jag visste inte vad som hände bakom mig. Jag gjorde en del misstag men hoppades att jag ändå var först. Det var en stor seger för oss. Vi har fem lag på plats (125 löpare), säger Kinni.

Nordberg Hausken gladdes åt andraplatsen som var stort för Nydalen.

– Halden hade en extremt bra 25-manna-tradition medan vi har jobbat oss upp i Nydalen, säger Nordberg till arrangören och får motta stort jubel från lagkamraterna.

Världsmästaren i stafett, Gustav Bergman, i arrangörsklubben OK Ravinen (tillsammans med Haninge SOK), löpte med i tävlingen och tillryggalade någonstans runt 35 km i sällskap med täten och rapporterade till arrangören i livesändningen i radio. Hustrun Helena Bergman, också med världsmästarmeriter, var kranskulla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.