Tove Alexandersson

Tove Alexandersson tog sjunde raka segern i världscupen

Uppdaterad
Publicerad

De svenska framgångarna i orientering fortsätter. Tove Alexandersson vann också söndagens världscupsprint i Schweiz medan Gustav Bergman bibehöll ledningen i herrarnas världscup, trots en dålig dag.

– Jag är jättenöjd, orienteringstekniskt har jag inte gjort ett enda dåligt lopp, sa Tove Alexandersson efter sjunde segern på sju startar i årets världscup och sjätte raka totalsegern.

Att världens bästa orienterare på damsidan är från Sverige är ingen tvekan. Tove Alexandersson har dominerat på hemmaplan, på VM och i världscupen, som hon nu vunnit för sjätte raka gången.

I damernas sprint över 3,1 km i Laufen i Schweiz startade Tove Alexandersson sist. Och redan efter 500 meter ledde hon med 12 sekunder. Hon utökade ledningen till som mest 25 sekunder innan hon gick i mål som ohotad etta före Elena Roos, Schweiz med 16 sekunder. Trea blev Schweiz Simona Aebersold, 43 sekunder efter Alexandersson. Sara Hagström och Lilian Forsgren kom på 14:e och 15: e plats.

På frågan om hon satsar på att ta hem otroliga nio segrar på nio lopp i världscupen när den avslutas i Kina, svarar hon lugnt:

– Jag vill utvecklas hela tiden, både mentalt och fysiskt. Att vinna världscupen visar vem som är bäst över tid och som klarar av olika distanser.

Alexandersson leder nu världscupen helt överlägset, hon har 600 poäng, tvåan Simona Aebersold 343.

Nu ser det ut som om Sverige också kan ta hem världscupen på herrsidan. OK Ravinens Gustav Bergman gjorde visserligen ingen bra insats på söndagen (Bergman blev 24:a) , men eftersom största utmanaren norrmannen Olav Lundanes inte heller sprang så bra (18:e plats) så behåller Bergman ledningen i totala världscupen. Inför de två sista tävlingarna, i Kina, har Bergman 399 poäng mot Lundanes 370.

Dagens tävling vanns av belgaren Yanick Michiels, bästa svensk var Martin Regborn, nia.

Tidigare har Bergman, som tog VM-silver på medeldistans och VM-guld i stafett, som bäst kommit fyra i världscupen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.