VM i orientering pågår 1-7:e augusti. 2014 blev det sex medaljer. Sverige har flera starka kort i mästerskapet. Följ den svenska medaljjakten direkt i SVT. Foto: Grafik: Martin Josephson

”Det är en ganska offensiv målsättning”

Uppdaterad
Publicerad

En fysisk utmaning i Glen Affric i Skottlands vackraste dal avslutar orienterings-VM. Efter sex medaljer återstår nu bara fredagens långdistans. Få koll på terrängen favoriterna och svenskarna i en stor genomgång av mästerskapet.

VM i orientering arrangerades i Skottland senaste gången 1999. Nu är mästerskapet tillbaka i Storbritannien. I samma ort som senast, i Iverness i norra Skottland. SVT sänder den svenska medaljjakten.

Tv-tider längst ner i artikeln!

Orienterings-VM 2015

Här är förbundskaptenen Håkan Carlssons VM-trupp. Stor genomgång – distans för distans.

7/8  Långdistans damer

Långdistans damer: En riktigt fysisk utmaning sista dagen. Distansen är betydligt mer kuperad än medeldistans och stafett.

Svenska laget: Tove Alexandersson, Emma Johansson, Annika Billstam

Terrängen: Glen Affric. Beskrivs som Skottlands finaste dal med jättefina höjder uppe på highlands. Fyra mil sydväst om Inverness och Darnaway castle. En utmaning för löparna med kuperad och tuff terräng. Terrängen är ganska lik kuperad storskog som finns i Sverige. Damerna springer 70-75 minuter i långdistans.

Favoriter: Svenskorna som är genomtränade, duktiga och kan terrängtypen ska vara med och slåss högt upp. Tove Alexandersson har vunnit världscupen två gånger i år på långdistans, båda loppen som varit. Ett i Tasmanien i Australien och ett i Halden i Norge. Annika Billstam vann VM i långdistans 2011 i Frankrike. Emma Johansson var sjua på långdistans i VM 2013, och har varit med högt upp i resultatlistorna i år på distansen. Tre starka svensknamn. Men konkurrensen på distansen är tuff. Räkna med starka orienterare som Judith Wyder, Schweiz, Anne Margrethe Hausken Nordberg, Norge, Ida Bobach, Danmark och Minna Kauppi, Finland.

7/8 Långdistans herrar

Långdistans herrar: Precis som för damerna väntar en riktigt fysisk utmaning sista dagen. Distansen är betydligt mer kuperad än medeldistans och stafett.

Svenska laget: Olle Boström, William Lind, Gustav Bergman.

Terrängen: Se damernas terräng ovan. Det som skiljer är att damerna springer 70-75 minuter, medan herrarna 90-100 minuter.

Favoriter: Alla tre svenskar var topp sex i VM-genrepet i långdistans i världscuptävlingen i norska Halden i början av juni. Svenskarna har alla tre potiential att vara topp sex till topp tio. De stora favoriterna är desamma som i medeldistansen. Daniel Hubmann, Schweiz. Thierry Gueorgiou, Frankrike. Olav Lundanes, Norge. Se även upp för hemmalöparna från Storbritannien.

Tidigare distanser:

2/8 Sprintfinaler, damer och herrar

Sprintfinaler: Kvalet till finalerna har avgjorts två dagar tidigare. Nu ska det avgöras. Starten är individuell, med en minuts mellanrum. Bästa tid vinner. Löptiden är 12-15 minuter.

Terräng: Stadsmiljö. Avgörs i en stad som heter Forrest. Finalen kommer gå i en gammal engelsk stadskärna som består av en huvudgata. Det är små smala gränder som går in från den raka huvudgatan. Ett ganska litet tävlingsområde. ”Jag tror på hög fart och intensiv sprint”, säger Håkan Carlsson.

Svenska damlaget: Tove Alexandersson, Lena Eliasson, Karoline Ohlson. 

Svenska herrlaget: Jonas Leandersson, Jerker Lysell, Martin Regborn.

Favoriter herrar: Daniel Hubmann, Schweiz är storfavorit. Han har varit dominant i världssprint, och är en stark orienterare. Mårten Boström, Finland, de senaste två årens världsmästare. Søren Bobach, Danmark, vann VM 2013 och 2014. Svenska löparna har goda chanser. Jonas Leandersson har bäst internationella meriter på distansen av svenskarna. Han är dubbel europamästare, 2012 och 2014. Yannick Michiels, Belgien, är ett annat starkt namn.

Favoriter damer: Judith Wyder, Schweiz, hör till favoriterna. Emma Klingenberg, Danmark, är löpstark. Schweiziskorna, danskorna, svenskorna och ryskorna är bra. Liksom Minna Kauppi, Finland. Tove Alexandersson tog VM-silver i distansen förra året. Lena Eliasson var 4:a i VM 2014.

4/8 Medeldistans damer

Medeldistans, damer: Sverige har fyra platser. Regerande världsmästarinnan Annika Billstam får en gratisplats.

Terräng: En böljande terräng med mycket gropar och åsar. Avgörs vid Dearnaway castle, ett slott. Delar av skogen är planterad bokskog med fin sikt. Andra delar av skogen, lite längre från slottet, kommer vara mer tunglöpt. Det kommer finnas mycket av de klassiska ljungtuvorna som finns i Skottland. Två olika typer av terräng, med delar som kommer vara tätare och med sämre sikt. En varierad medeldistansbana.

Svenska laget: Annika Billstam, Helena Jansson, Tove Alexandersson, Emma Johansson.

Favoriter: Annika Billstam är regerande världsmästarinna och har möjlighet att vara med i toppen. Helena Jansson har sprungit väldigt bra i år på medeldistans internationellt. Tove Alexandersson vann världscupen i medeldistans på Tasmanien i januari och är rankad etta i världen. Emma Johansson har tagit väldiga kliv framåt i år och kan vara med och fightas högt upp i toppen. Anne Margrethe Hausken Nordberg, Norge, vann O-ringen, och har visat jätteform inför VM. Ida Bobach, Danmark, är ett toppnamn, liksom Minna Kauppi från Finland. Ett getingbo med många duktiga löpare.

4/8 Medeldistans herrar

Terräng: Samma som damerna. Herrarna springer lite längre. En medeldistansbana ska vara 35 minuters löptid, därav lite olika banlängd för damer och herrar.

Svenska laget: Gustav Bergman, Olle Boström, William Lind.

Favoriter: William Lind vann O-ringens elitklass precis innan VM, efter spurtuppgörelse med Olle Boström, som slutade tvåa. Ett styrkebesked. Boström har genomgående visat bra form inför mästerskapet. Gustav Bergman har varit Sveriges bästa allround-orienterare senaste året och är stark. Båda med potiential att hamna högt upp i resultatlistan. En distans med tuff konkurrens. Storfavorit är Thierry Gueorgiou från Frankrike, världens bästa manliga orienterare genom tiderna. Olav Lundanes, Norge, är regernade världsmästare på medeldistans. Daniel Hubmann och Matthias Kyburz från Schweiz är starka kort.

5/8 Stafett damer

Stafett damer: Sverige tog VM-brons senast i Italien 2014 och ställer upp med samma lag som den gången.

Svenska laget: Tove Alexandersson, Helena Jansson, Annika Billstam. Ordningen bestäms senare.

Terräng: Samma som medeldistansen. Stafetten avgörs vid Darnaway castle, ett slott. En böljande terräng med mycket gropar och åsar. Delar av skogen är planterad bokskog med fin sikt. Andra delar av skogen, lite längre från slottet, kommer vara mer tunglöpt, med delar som kommer vara tätare och med sämre sikt. Det är tre sträckor i en stafett. Masstart på första. Löptiden för varje sträcka ligger på ungefär 30 minuter.

Favoriter: Senast Sverige vann en damstafett på VM var 2004, då på hemmaplan i Västerås. De svenska tjejerna rapporteras vara väldigt sugna på VM-guldet, och gå för den ädlaste valören. Sverige har absolut kapacitet för medalj. Konkurrensen är tuff. Fem till sex länder har mycket bra lag. Sverige, Norge, Finland, Danmark från Norden. Schweiz är regerande världsmästarinnor. Ryssland ska inte räknas bort, liksom Storbritannien på hemmaplan.

5/8 Stafett herrar

Stafett herrar: Sverige vann både EM och VM förra året. Något av en skräll. Laget var nominerade till både Jerringpriset och som årets lag på Idrottsgalan.

Svenska laget: Jonas Leandersson, William Lind, Gustav Bergman. Två av tre ingick i det lag som förra året blev både världs- och europamästare i stafett. William Lind är ny och ersätter skadade Fredrik Johansson. Ordningen bestäms senare.

Terräng: Se damernas terräng ovan. Det är tre sträckor i en stafett. Masstart på första. Löptiden för varje sträcka ligger på ungefär 30 minuter.

Favoriter: Distansen väntas bli jämn med många bra lag. Sverige ska kunna vara med och fightas högst upp. Schweiz, Frankrike, Storbritannien, Norge, Finland, Ryssland, Tjeckien utmanar alla om medaljerna.

Hur ser målsättningen ut för det svenska laget i VM?

– Det finns en resultatmålsättning på sex medaljer, varav två guld. Det är en ganska offensiv målsättning, men den kapaciteten tror vi finns i laget. Det är en målsättning som vi haft med oss genom vintern, säger förbundskaptenen Håkan Carlsson.

– När vi närmar oss mästerskapet handlar det mer om prestationer. Vi ska ha en målsättning att verkligen genomföra den planen vi har för de lopp som väntar, och få ut maximal kapacitet, så får vi se vad det räcker till. Men förutsättningarna för att vi ska kunna springa väldigt bra finns där.

Vad ser du annars fram emot?

– Jag ser fram emot bra tävlingar med hög kvalitet på banor, och bra stämning på arenorna. Vår målsättning är att tillsammans göra VM till årets bästa vecka.

Hur lägger man upp en formtopp för VM med en lång säsong i ryggen?

– Jag tror vi har lyckats pricka formen. Det ser väldigt olika ut. Det är upp till de aktiva att köra på det recept som passar dem bäst för bästa möjliga form i VM.

Förväntningar på VM-arrangören Skottland?

– Det är bra banor med hög kvalitet. Det är viktigt att kartor stämmer och att allt flyter på. Det får inte bli några tveksamheter eller orättvisor. Schyssta tävlingar är det viktigaste.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Fakta

Sändningstider

Lördag 1/8

Sprintstafett

Play 19.00-20.45

SVT2 19.00-20.15

Söndag 2/8

Sprintfinaler

Play 18.00-20.30

SVT2 18.00-20.00

Tisdag 4/8

Medeldistans damer

Play 14.00-16.00

SVT1 14.00-15.30

Medeldistans herrar

Play 16.30-18.30

SVT1 16.30-18.00

Onsdag 5/8

Stafetter

Play 14.50-19.15

SVT1 14.50-18.00

SVT2 18.00-18.50

Fredag 7/8

Långdistans, sammandrag

SVT24 20.00-22.00

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Orienterings-VM 2015

Mer i ämnet