Richard Brisius Stockholm slåss mot Milano om OS 2026. Foto: Bildbyrån

Första OS-presentationen gjord: ”Får bekräftelse på att det är bra”

Publicerad

Stockholms OS-kandidatur har för första gången fått presentera sitt koncept för olympiska delegater.
Det skedde på mötet för världens nationella olympiska kommittéer (Anoc) i Tokyo.
– Det är ett litet steg vidare, säger kampanjchefen Richard Brisius.

Ordföranden i Sveriges olympiska kommitté, Mats Årjes, inledde presentationen med att bland annat säga att den svenska ansökan kan erbjuda något djärvt, något nytt och något roligt, skriver sajten Inside The Games.

Kampanjchefen Richard Brisius berättade vidare om det svenska konceptet med tävlingar i Stockholm, Åre, Falun och lettiska Sigulda och drog paralleller till sommar-OS i Stockholm 1912, som kallades för solskensolympiaden, när nu Sverige vill få sitt första vinter-OS.

– Det är kul att få visa upp för alla olympiska kommittéer från över 200 länder vilken fantastisk möjlighet som vi har i Sverige att arrangera hållbara vinterspel. Det värmer att man får en bekräftelse på att det är bra det vi har, det var kul att få det medspelet från så många länder, säger Brisius till TT på telefon från Tokyo.

Milanoborna stödjer OS

Även den andra kandidaten, de italienska orterna Milano och Cortina d'Ampezzo, presenterade sitt koncept.

Milanos borgmästare Giuseppe Sala berättade att 83 procent av Milanoborna stödjer ett OS i staden och att man har 93 procent av arenorna färdigbyggda. Enligt Inside The Games presenterade den italienska kampanjen väldigt lite av sina planer för spelen. Sajtens redaktör Duncan Mackay tycker att den italienska presentationen var ganska bra, men att han tror att Sverige har ett bra koncept för att arrangera spelen 114 år efter att ha haft sommar-OS.

Saknar politiskt stöd

Sajten noterar dock att båda kandidaterna saknar politiskt stöd. Då har ändå Milano-Cortina d'Ampezzo fått säkerhetsgarantin från den italienska regeringen, medan Stockholms säkerhetsgaranti inte kan komma förrän det finns en ny regering på plats. Stockholms stads styrande politiker håller också fast vid sitt nej tills vidare.

– Vi fortsätter att informera och berätta hur OS ska gå till för att få med så många som möjligt. Det känns som att det går positivt framåt, säger Brisius om kampanjens arbete.

Dessutom har logotyperna för de två konkurrerande kampanjerna, Stockholm och Milano-Cortina presenterats.

Så fortsätter kandidatprocessen

Visa

11 januari: Sista datum för att lämna in OS-ansökan med bärande garantier, exempelvis statlig säkerhetsgaranti.

Februari–april: IOK-representanter besöker och värderar slutkandidaterna.

12 april: Sista datum för en fullständig OS-ansökan.

Maj–juni: IOK utvärderar kandidaterna som i sin tur får ge svar och motivera sina ansökningar.

23 juni: OS-värden för 2026 presenteras i Lausanne, Schweiz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer