Sjöströms OS-show över: ”Obeskrivligt”

Uppdaterad
Publicerad

Hon levde upp till den enorma pressen att som 22-åring vara Sveriges stora affischnamn i OS. Sarah Sjöström skrev simhistoria och plockade hem såväl guld, silver som brons. Nu ska hon bara förstå vidden av det. ”Det är nog svårt. Jag tror man måste flytta ut från OS-byn, komma hem och slappna av”, säger hon till SVT Sport.

Förväntningarna inför OS var enorma. Skulle någon så skulle Sarah – framför allt på 100 meter fjäril där hon också slog världsrekord.

– Hyfsat väntat att det var den distansen jag skulle ta guld på, om det skulle bli guld. Det var den eller ingen, säger hon och medger att hon inte kunde se förbi förväntningarna:

– Jag kände verkligen att det började bli väldigt mycket press och jag visste om att favoriterna inte alltid tar guldmedaljerna. Det händer ofta på OS att det kommer stora överraskningar så jag kände bara att jag behövde göra mitt livs lopp och det känns stort att jag lyckades med det.

Gjorde medaljsamlingen komplett

Den 22-åriga superstjärnan gjorde sedan medaljsamlingen komplett med ett silver och ett brons – medaljer hon visar upp för SVT Sport.

– Fina, och de väger ungefär 900 gram per styck så jag håller ungefär tre kilo här nu, säger hon med ett skratt och fortsätter:

– Det är obeskrivligt. Det är verkligen en stor dröm som har gått i uppfyllelse. Det är det här som man har kämpat så mycket för.

Efter urladdningen: ”Mest sovit i dag”

OS har också inneburit en fysisk urladdning. 16 lopp har tagit på krafterna – framför allt ”dagen efter”.

– Jag har faktiskt mest sovit i dag. Man blev ganska trött efter tävlingarna. Jag försöker bara sova ikapp, säger hon efter spelen i Rio som gett blodad tand:

– Jag kommer fortsätta. Jag kommer kämpa vidare och simma fler OS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer