Anastasija Laletina strök sig från dagens tävling. Foto: Bildbyrån.

Ukrainsk paralympier strök sig efter att fadern tagits som fånge

Uppdaterad
Publicerad

Den ukrainska skidskytten Anastasija Laletina, 19, strök sig från dagens tävling i Paralympics efter att hennes far tillfångatagits i kriget av rysk militär.

– Hennes pappa är soldat i den ukrainska armén och blev tillfångatagen av ryska soldater. Hon blev väldigt upprörd av det och klarade inte att vara med i tävlingen. Hon följs nu upp och har fått stöttning, säger den ukrainska truppens talespersonen Natalija Harach enligt AFP om Laletina som skulle ställt upp i medeldistans i sittande klass.

Hennes lagkamrater tävlade men med tungt hjärta och en ständig närvaro med hemlandet.

Paralympics

– Även om jag är här fysiskt och tävlar, så är alla mina tankar, mitt hjärta och min själ med min familj och mitt barn, säger Oleksandra Kononova, silvermedaljör i damernas medeldistans i skidskytte, till Paralympicsarrangören i Peking.

”Kämpar för Ukraina”

– Vi är här för att kämpa för Ukraina, med Ukraina och i namnet Ukraina, säger Iryna Buj som tog guldet före Kononova.

Ukraina gör stor succé i spelen i Peking i krigets skugga och tog bara i dag nio medaljer. Totalt har det hittills blivit sex guld, sju silver och fyra brons, 16 av 17 medaljer i skidskytte.

FN uppskattar att 1,7 milijoner människor flytt sina hem i Ukraina efter den ryska invasionen 24 februari.

Ryssland och Belarus stängdes av från att delta i Paralympics.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paralympics

Mer i ämnet