Zebastian Modin tog tre medaljer i Paralympics i Peking tidigare i år, med Emil Jönsson Haag som guide. Nu inleder han ett nytt samarbete med Daniel Rickardsson. Foto: Bildbyrån

OS-guldmedaljören ny guide för parastjärnan Zebastian Modin

Uppdaterad
Publicerad

Zebastian Modin, med åtta medaljer från Paralympcis, har fått en ny guide.

Ny ledsagare i skidspåren: dubbla OS-guldmedaljören Daniel Rickardsson.

”Allting känns väldigt bra och inspirerande”, säger Modin i ett pressmeddelande.

Den 28-årige skidåkaren och skidskytten Modin blev historisk som Sveriges främste vinterparalympier genom tiderna när han i mars tog två brons och ett silver under Paralympics i Kina.

Totalt har det nu blivit åtta medaljer i Paralympics – men att fortsätta efter spelen i våras var inte givet.

Paralympics

”Jag var slut både fysiskt och mentalt efter Paralympics och var väldigt osäker på om jag skulle orka satsa igen”, säger han.

”Vi hade bra kemi”

Men suget kom tillbaka under sommaren och i måndags gjorde han sitt första pass tillsammans med sin nya guide Daniel Rickardsson.

”Vi hade vårt första samtal i mitten på juli och det kändes omgående att vi hade bra kemi. Redan i går körde vi vårt första pass på rullskidor och det var otroligt lovande. Daniel har stor erfarenhet och jag ser verkligen fram emot att köra tillsammans”, säger Modin.

Rickardsson om sitt nya uppdrag:

”Det här är en helt ny utmaning för mig vilket känns både läskigt och spännande på samma gång. Jag har följt Zebastian i många år och att få hjälpa honom att fortsätta spränga barriärer känns väldigt motiverande”.

ARKIV: Silver till Zebastian Modin i Paralympics (12 mars 2022)

Zebastian Modin

Född: 20 juni 1994 (28 år).

Klubb: Östersunds SK.

Främsta meriter: Fyra brons och fyra silver från Paralympics (varav två brons och ett silver från 2022). Två VM-guld (2017, 2019) och ett VM-silver (2013) i sprint. Två VM-silver, 20 kilometer (2017, 2019). VM-silver i stafett (2017).

Klass: Tävlar i klassen B1 i skidskytte och längdskidor, det innebär att idrottarna har nästan total synnedsättning. Alla åkare bär ögonskydd och en guide åker före och ger muntliga instruktioner längs banan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paralympics

Mer i ämnet