Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Zebastian Modin tar guld på para-VM. Foto: SVT/Bildbyrån

Guld till Zebastian Modin i para-VM: ”En fullträff”

Uppdaterad
Publicerad

Ett skrällartat silver som skidskytt i går följdes av ett lite mer väntat guld i längdspåren i dag.

Zebastian Modin tog under söndagen sin andra medalj vid para-VM i Östersund.

– En fullträff, säger 28-åringen till SVT Sport.

Sveriges stora parastjärna inom längdskidor var en av favoriterna inför dagens lopp över 18 kilometer stående för herrar i klassen synnedsättning.

Tidigt i loppet, som hade sju åkare, kopplade Modin greppet och sedan blev avståndet ner till konkurrenterna bara större och större.

Modin triumferade in i mål på tiden 48.00,9 – hela två minuter och 17 sekunder före tvåan Jake Adicoff från USA. Norrmannen Thomas Oxaal blev trea.

– Jag är väldigt nöjd. Det kändes stabilt rakt igenom och jag hade bra skidor. Formen är bra just nu, det är jag säker på. Hur bra den är får vi se efter den här veckan för det är en del lopp kvar, säger han till SVT Sport.

Experten: ”Otroligt stor insats”

Ja, för det är inte på distans som Modin är som allra bäst. Det här var hans första VM-guld på distans och det är i sprint han är störst favorit.

– Vilken otroligt stor insats av Zebastian. Han möter upp alla förväntningar med bravur och vinner överlägset. Jag hade trott mest på ”Zebbe” på sprinten som kommer men han har tagit stora kliv på distans och utvecklat den delen, säger SVT:s expert Arnt-Christian Furuberg.

Under lördagen tog Modin sin första internationella medalj som skidskytt, men det är framgångarna i längdspåren som har gjort honom till Sveriges främste vinterparalympier genom tiderna med fyra silver och fyra brons i Paralympics.

Hans guide – den dubble OS-guldmedaljören i längdskidor, Daniel Richardsson – är full av beundran över Modins insats.

– Jag är fantastiskt ödmjukt imponerad av Zebastians prestationer. Det är en helt annan värld än vad jag är van vid sedan tidigare. Det han gör är imponerande och det är så kul att få vara med honom i vardagsträningen och se honom göra jobbet, säger Richardsson till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.