Ygeman: ”Det finns andra arenor att föra fram kritik”

Uppdaterad
Publicerad

Nu börjar OS i det hårt kritiserade Kina, men Sverige är inte ett av de länder som väljer att genomföra en diplomatisk bojkott av spelen.

– Vi menar att det finns andra arenor för att föra fram vår kritiik av Kina eller andra länder, säger idrottsminister Anders Ygeman (S) till SVT Sport.

USA anklagar Kina för att genomföra ett kulturellt folkmord mot den uiguriska minoriteten i Xinjiang, och genomför därför en diplomatisk bojkott av vinter-OS i Kina. Övriga länder som genomför den diplomatiska bpojkotten är Kanada, Storbritannien, Nederländerna, Danmark, Litauen, Japan och Australien. Svenska politiker stannar hemma med hänvisning till pandemin, samt den politiska situationen i Kina, en vill inte – för att tala idrottstermer – visa upp vare sig ett rött eller gult kort för Kina.

– Vi har diplomatiska arenor i EU, i FN, i våra möten med länderna. Hade vi åkt till Kina så hade vi naturligtvis fört fram kritik, säger Anders Ygeman.

OS i Peking 2022

Ny väg mot OS-framtiden

I november i fjol redovisade SVT läckta dokument, som visar att Kinas president Xi Jinping personligen har beordrat massgripanden, tvångsarbete och tvångssteriliseringar av den uiguriska minoriteten i Xinjiang. Det är i en sådan värld som idrottsrörelsen och även politiken behöver staka ut en väg mot framtiden, när nya idrottsmästerskap ska fördelas.

– Först måste vi ha en realistisk syn: det är bara 14 procent av världens länder som är fullvärdiga demokratier. Så att helt utesluta dem som inte är demokratiska tror jag är en svår väg att gå.

Finns det några möjligheter för er politiker att jobba starkare tillsammans med idrottsrörelsen?

– Jag jobbar gärna tillsammans med idrotten för att ställa krav på de här stora internationalerna, säger Anders Ygeman till SVT Sport.

Se bland andra Ygeman i Sportspegeln Special på torsdag klockan 19.00 i SVT2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet