Gränsvärdena för positivt covidtest i Kina har justerats. Foto: Bildbyrån.

Kina ändrar gränsvärdena för covidtester

Uppdaterad
Publicerad

Kina har ändrat gränsvärdena för covidtester vid inresa till OS i Peking. Gränsvärdena är nu justerade så att det ska bli lättare att testa negativt, särskilt om man har haft covid tidigare.

– Gränsvärdena har justerats för att slippa milt positiva fall, säger Lars Markusson, mediechef på SOK, till SVT Sport.

Vinter-OS i Peking närmar sig och det är många som är oroliga för pandemins påverkan på spelen och för att få in smitta bland aktiva och ledare. Fram till i söndags kväll var gränsvärdet för positivt test högre jämfört med andra delar av världen.

Det betyder att det krävts en mindre halt av viruset för att testa positivt.

Samma nivå som i amerikansk idrott

Men nu har Internationella olympiska kommittén, SOK, justerat gränsvärdena. Det är det så kallade CT-värdet som sänkts från tidigare 40 till 35.

– Nu är gränsvärdena satta på samma nivå som det är i amerikansk idrott. Så om man får spela i NBA får man också komma in i Kina. Så kan man sammanfatta det, säger SOK:s mediechef Lars Markusson till SVT Sport.

De ändrade reglerna innebär att personer som har ett CT-värde över 35 kommer ses som negativa. De med värde under 35 kommer att ses som positiva.

– CT-värdena har justerats för att slippa milt positiva fall, säger Markusson.

Tidigare har det funnits oro för att idrottare som nyligen haft covid-19 ska testa positivt när de anländer till Kina på grund av de högre gränsvärdena.

Test innan idrottarna går på planet

Till exempel testade längdåkaren Leo Johansson nyligen positivt. Med de förändrade CT-värdena är det nu inte troligt att det sker.

– Om man tar honom (Leo Johansson) som exempel behöver han göra fyra positiva test på fem dagar innan avresa. Det gör att han är väldigt säker. Så skulle han testa positivt i Kina så har han helt plötsligt fått högre CT-värden än tidigare.

För att göra resan till Kina och OS så säker som möjligt för deltagarna gör SOK ett sista test innan avresa.

– Vi testar alla som ska gå på ett plan oavsett hur många tester de gjort dagarna innan. Vi lägger till ett test innan man går ombord på planet. Då gör vi ett antigentest. Är man då positiv så kan vi snabbt göra ett extra PCR-test för att validera. Det är ju för att OS-truppen ska färdas så säkert det bara går, säger Markusson.

KLIPP: Näslund om oron: ”Ångest om man ska få komma till OS” (21 januari 2022)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sandra Näslund. Foto: Bildbyrån

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer