Foto: TT Nyhetsbyrån

Northug åker inte Tour de Ski

Uppdaterad
Publicerad

Efter en svag inledning på säsongen väljer Petter Northug att inte köra Tour de Ski. ”Det retar mig, men nu ser jag i stället fram mot mitt stora mål, VM i Lahtis ”, säger Northug i ett pressmeddelande.

När den norska truppen till Tour de Ski presenterades i tisdags var Petter Northug, 30, ett av namnen. Redan då flaggades det dock för att 30–åringen – som stått för skrala resultat i säsongsinledingen –  trots uttagningen kanske inte skulle komma till start.

Under torsdagen stod det de facto klart att Northug – som är den enda åkaren som kört samtliga tio upplagor av touren – missar Tour de Ski för första gången i sin karriär.

Tour de Ski

”Det retar mig”

30–åringen– som själv väljer att stå över Tour de Ski – tycker det är surt att missa en av säsongens höjdpunkter. 

– Det retar mig att jag inte är med i Tour de Ski, men jag använder situationen som har uppstått som en extra motivation. Nu ser jag i stället fram mot mitt stora mål, VM i Lahtis , säger Northug i ett pressmeddelande.

Norske landslagschefen, Vidar Löfshus, har tidigare sagt att Northug tränat för mycket. Nu handlar det därför om att försiktigt trappa upp träningsmängden för att på bästa sätt förbereda sig inför VM som börjar den 22 februari i finska Lahtis.

Fullt fokus på VM

– Petter är tillbaka i lätt träning, men touren kommer för tidigt. Vi hoppas och tror att är tillbaka i normal träning snart. Fokus är att öka träningen försiktigt och lägga en bra grund för VM, säger Vidar Löfshus.

Northug ersätts av Sjur Röthe i Tour de Ski som startar i Val Müstair på nyårsafton.

SVT Sport sänder touren som går över sju i etapper i Schweiz, Tyskland och Italien under nio dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tour de Ski

Mer i ämnet