Petter Northug siktar mot Lillehammer i stället. Foto: Bildbyrån

Northug kan missa Tour de Ski

Uppdaterad
Publicerad

Petter Northug kan tvingas avstå Tour de Ski för första gången i sin karriär. Den norska stjärnan har fortfarande inte hittat formen.

Petter Northug har haft en tuff start på säsongen med dåliga tävlingsresultat och svag form. Senast valde han att avstå världscuptävlingarna i La Clusaz för att träna på egen hand.

Tiden börjar nu bli knapp för en av Norges största skidprofiler. Redan under tisdagen ska den norska Tour de Ski-truppen presenteras, men det är mycket tveksamt om Northug tar en plats.

Petter Northugs personliga tränare Stig Rune Kveen berättade för norska tidningen Adresseavisen att stjärnan fortfarande inte tillbaka i normal träning, uppger NRK.

Felsatsning på hög höjd

Högst sannolikt beror norrmannens formsvacka på en felsatsning på ett höghöjdsläger i slutet på november samt hård träning hemma i Tröndelag. Även Petters bror Tomas Northug samt Lars Ove Aunli, som båda var med på höghöjdslägret i Italien, har drabbats av sviktande form efter detta.

– De blev lite för ivriga den sista veckan på hög höjd. När de kom tillbaka var de för heta på gröten eftersom de kände sig ganska pigga, säger Ole Thonstad, sportchef i Northugs klubb Strindheim, till Adresseavisen.

Fokus för Northug ligger på VM i Lahtis i februari. Stig Rune Kveen tror att det finns goda chanser för Petter Northug att försvara något av sina fyra VM-guld.

– Det viktigaste nu för Petters del är att han kommer hundra procent på rätt köl. Jag är inte orolig för VM, säger Kveen till Adresseavisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer