Wallberg och Fjällström direkt till final

Uppdaterad
Publicerad

Fyra svenska åkare i puckelpist-kvalet.

Walter Wallberg, 21, (tvåa) och Ludvig Fjällström, 28, (sjua) kvalificerade sig direkt till lördagens final.

– Bra hoppning, bra åkning och bra poäng (79,12) för ett första kvalåk. Jag försökte hålla ned det lite och åkte inte så fort som jag kan göra. Det gick enligt plan, säger Wallberg till TT.

Bäst av alla i puckelpistkvalet var en av två favoriter: Mikael Kingsbury, Kanada, som fick 81,15. Anmärkningsvärt är att Ikuma Horishima, Japan, som är en av de andra stora favoriterna slutade på en sextonde plats i kvalet och tvingas kvala igen på lördag för att nå finalen.

Två svenskar vidare

Walter Wallberg var istället näst bäst i kvalet med sin poäng 79,12. Även Ludvig Fjällström tog en av tio direktplatser till lördagens finalpass.

OS i Peking 2022

Wallberg var med i OS 2018 i Pyeongchang men missade då finalen. Den här säsongen har han imponerat stort i världscupen där han tagit flera pallplatser. Förbundkaptenen Lars Fahlén såg kvalet från Sverige då han testades positivt för covid precis innan avresa.

– Det har varit bra från Walter och Ludvig, smart åkning, de drog ner på hastighet och körde ett säkerhetsåk båda två vilket var starkt gjort, säger han till SVT Sport.

”Stor medaljchans”

Oskar och Felix Elofsson slutade utanför topp 10 vilket innebär att de får kvala igen och göra upp om ytterligare tio platser till finalen – där de tidigare resultaten nollställs.

– Felix hade ett bra åk, men ett misstag som räckte för att inte ta sig vidare, rensar han upp det och åker lite snabbare är han i final också, säger förbundskaptenen.

– Det ser bra ut för Oskar också, missade lite i första landningen, han ska vara topp 20 en normal dag.

Finalen avgörs på lördag och i tre delar där åkarna går från att vara 20 till 12 och till slutligen sex åkare i det avgörande åket. Även de åkare som missade att ta sig vidare under torsdagen har chansen att kvala in igen, på finaldagens morgon.

– Jag tror att vi har stor medaljchans, ser bra ut, ha varit där hela vintern, ser ut som att det ska kunna leverera igen, men först är det viktigaste att ta sig till topp sex, men det ser bra ut just nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet