Iivo Niskanen starkast på herrarnas femmil. Foto: Bildbyrån

Finsk triumf på femmilen

Uppdaterad
Publicerad
Finland har tagit sitt första guld vid OS i Pyeongchang. Iivo Niskanen vann herrarnas femmil efter en hård kamp med Alexander Bolsjunov.
– Imponerande. Det var Niskanen som gjorde hela loppet, säger SVT Sports expert Mathias Fredriksson till SVT Sport, om Niskanens seger.

För första gången sedan OS i Squaw Valley 1960, när Kalevi Hämäläinen segrade, tog Finland hem OS-guldet på femmilen.

Niskanen gick ifrån det övriga fältet efter drygt halva loppet. OAR-åkaren Alexander Bolsjunov kom ifatt, och det blev till slut en duell om guldet mellan de båda. Men dryga kilometern från mål stack Niskanen, och tog Finlands första guld i Pyeongchang.

– Det är en känsla av lättnad. Det här var säsongens bästa skidåkning från min sida. Jag kände redan under stafetten att jag hade mycket att ge, säger Iivo Niskanen till finska Yle.

”Avgör hela loppet”

Niskanen disponerade loppet klokt, och det sista skidbytet med knappa milen kvar blev avgörande. Niskanen bytte skidor, det gjorde inte Bolsjunov.

– Det avgör hela loppet, det var jättekonstigt att Bolsjunov inte bytte skidor, säger Mathias Fredriksson till SVT Sport.

Bronsmedaljör i loppet blev en annan OAR-åkare, Andrej Larkov. Bäste svensk i tävlingen blev till slut Daniel Rickardsson, som körde upp sig till en slutlig sjundeplats.

– Daniel Rickardssons rad på femmilar i mästerskap imponerar. Sjua, nia, åtta, tia, sjua, sjua är väldigt starkt under lång tid. Jag hade önskat att han hade kunnat få med sig en medalj. I dag var det tyvärr inte nära, även om avslutningen höll högsta klass, kommenterar SVT Sports expert Anders Blomquist.

Rickardssons sista OS

Rickardsson själv var nöjd med avslutningen av loppet.

– Jag hade ingen jättefart i början, och hade inte bra grejer under fötterna. Klistervallan sög tag i snön och det gick tungt. Jag kommunicerade med vallarna inför sista skidbytet och då fick jag riktigt bra skidor, och allt kändes jättebra. Jag var pigg och hade önskat på tre mil till, jag hade hoppats på mer än en sjundeplats i dag, säger Daniel Rickardsson till SVT Sport.

Rickardsson säger också till Kanal5 att det inte är troligt att han kommer till start i nästa vinter-OS om fyra år. Däremot säger han till SVT att det inte är omöjligt att han fortsätter en säsong till.
– Jag har inte funderat i de banorna än, men jag tycker fortfarande att det är skoj att tävla, och det kan mycket väl bli en säsong till, säger Rickardsson till SVT Sport.

Alla OS-resultat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer