• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Simen Hegstad Krüger kom tillbaka efter fallet i starten och vann herrarnas skiathlon. Foto: Bildbyrån/TT Nyhetsbyrån

Krüger tog sensationellt guld

Uppdaterad
Publicerad

Han föll efter 22 sekunder.

Men Simen Hegstad Krüger reste sig, kom i kapp och tog ett sensationellt OS-guld. Och det blev trippelt Norge på pallen.

– Jag trodde det var kört, säger Hegstad Krüger till SVT Sport.

Efter Charlotte Kallas mäktiga vinst i OS öppningslopp i går var det i dag herrarnas premiär. Mycket av den här vintern har präglats av den norske talangen Johannes Hösflot Kläbos dominans, fyra andraplatser och nio vinster i världscupen den här säsongen.

Skulle 21-åringen klara av att hantera favoritskapet i de sydkoreanska olympiska spåren? Inte i sitt första OS-lopp, han blev tia, 43 sekunder efter vinnaren.

OS i Pyeongchang 2018

Som i stället blev en annan norrman. Simen Hegstad Krüger kolliderade direkt i loppet med två andra åkare, och fick slita sig fram i fältet under det tre mil långa skiathlonloppet (15 km klassisk stil + 15 km fri stil).

Ryckte vid sista varvningen

24-åringen minskade avståndet till tätklungan och med lite mer än ett varv kvar av loppet så var han längst fram och fick några sekunders lucka – och ryckte vid sista varvningen. Ingen lyckades sedan utmana honom om guldet och över mållinjen kunde han sträcka upp armarna i luften och fira sitt första seniormästerskapsguld, i sin första OS-start.

– Det är en helt unik prestation vi har sett, stor idrott att bevittna, säger SVT Sports expert Anders Blomquist.

”Trodde det skulle bli världens värsta dag”

– Efter starten trodde jag att det var kört ett tag, jag trodde att det skulle bli världens värsta dag när jag låg ner med bruten stav och var tvungen att åka genom startfältet, säger Krüger till SVT Sport.

Hegstad Krüger kraschade tidigt i loppet och bröt en stav. Foto: Bildbyrån

På pallen fick Krüger sällskap av två landsmän, silver till Martin Johnsrud Sundby – åtta sekunder efter Krüger – och brons till Hans Christer Holund, 9,9 sekunder bakom den olympiske mästaren.

– Det var en fantastisk dag och grabbarna åkte väldigt bra taktiskt, säger Norges landslagschef Tor Arne Hetland till NRK.

Hellner bäste svensk

Bäste svensk blev Marcus Hellner på en tolfteplats, drygt 45 sekunder efter Krüger. Ännu tyngre i spåren hade Calle Halfvarsson som bröt loppet efter den klassiska delen.

Hela resultatlistan hittar du här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Pyeongchang 2018

Mer i ämnet