Magnus Ingesson och Charlotte Kalla i skidspåren i Peongchang Foto: TT Nyhetsbyrån

Kalla får med sig Ingesson – men bara på träning

Uppdaterad
Publicerad

Charlotte Kalla verkar få med sig Magnus Ingesson i OS-spåren på träning. Men på tävlingsdagarna kan de inte räkna med någon hjälp från landslagshåll för att lösa jakten på en ledarväst.
– Vi är redan kort om västar till den ordinarie ledartruppen, säger Sveriges förbundskapten Rikard Grip.

En vanlig OS-ackreditering har Magnus Ingesson sedan tidigare och i inledningen av veckan har han också kunnat träna på OS-banan tillsammans med Charlotte Kalla. Men för att kunna fortsätta med det krävs att Ingesson, som står utanför det svenska landslaget, bär en av det begränsade antalet ledarvästar som finns i omlopp.

Efter tisdagsmorgonens träning i kylan och solskenet på Alpensia skidcenter ville Ingesson själv inte stanna för att svara på några frågor om saken. Men SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo säger att man tror sig kunna hitta en lösning genom att ledare turas om med västarna, av vilka både landslaget och märkesfabrikanter har ett antal.

Oklart med OS-premiären

– För oss handlar det dels om var han bor och hur han kan få transport, och att han har en ackreditering så att han kan komma nära. Men sedan också att han har en väst så att han kan komma ut i spåren vid de tillfällena då det är träning, säger Peter Reinebo.

Hur det blir under tävling, exempelvis vid OS-premiären i skiathlon på lördag, är fortfarande osäkert. Under loppen har inte landslaget några västar över för Ingesson. Tvärtom.

Regelverk styr

– Vi är redan kort om västar till den ordinarie ledartruppen. Där blir det väldigt svårt för oss att bidra med någonting och det har vi ju pratat om tidigare. Vi måste ju se över så att vi kan bidra och göra det bästa jobbet som vi kan för hela det svenska laget, säger Sveriges förbundskapten Rikard Grip.

Att inte alla kan få ledarvästar beror på det regelverk som dels ska se till så att antalet västar fördelas rättvist mellan olika landslag och dels ska se till att det inte är för mycket folk i spåren.

– Man vill inte att det ska finnas västar till 1 000 personer som är ute och tränar. Tänk dig att man är på ett OS och försöker förbereda sig för att ta medaljer och så är det 1 000 andra som har varit ute och förstört banorna. Det handlar om att säkerställa kvaliteten på arenan, säger Rikard Grip.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer