Foto: TT Nyhetsbyrån

OS-elden tänd – biljettförsäljning utan glöd

Uppdaterad
Publicerad

Den olympiska elden har tänts i Grekland. Och nu väntar OS-facklans långa färd från Olympia till Pyeongchang. Men någon glöd är det inte kring biljetterna till vinterspelen i Sydkorea.

Det är drygt 100 dagar kvar till OS i Pyeongchang – men redan på tisdagen inleddes resan för den olympiska elden, som tändes med hjälp av solens strålar i templet Hera, från Olympia i Grekland till Sydkorea.

Totalt ska OS-facklan färdas i 2 129 kilometer i Grekland – längdskidåkaren Apostolos Angelis med första sträckan, den tidigare fotbollsspelaren Park Ji-Sung med den andra – och ska vara framme i Akropolis på måndag.

Apostolos Angelis och Park Ji-Sung Foto: TT

”Stor ära”

”Det är en stor ära för mig att ha blivit vald till den förste som får bära OS-facklan för OS 2018. Det här är verkligen ett unikt ögonblick som jag ser fram emot. Jag känner mig stolt och har en unik känsla av glädje”, säger Angelis till Internationella olympiska kommitténs (IOK) webbsida.

På tisdag ska facklan lämnas över till kommittén för spelen i Pyeongchang och fortsätter sedan resan mot vintervärden 2018.

”Sena beslut”

Vid sidan av ansvaret kring facklans återstående resa måste organisationen få fart på biljettförsäljningen till OS, som invigs den 9 februari och pågår till den 25 februari.

Just nu är det bara runt 30 procent av de nationella biljetterna sålda och omkring hälften av den internationella fördelningen.

Men det är inget som oroar OS-chefen Lee Hee-Beom.

– Vi kommer att ha fyllda arenor. Koreaner tar sena beslut, säger han.

Och han lägger inte heller särskilt stor vikt vid det spända läget med grannlandet Nordkorea. I stället slår han fast att spelen kommer att äga rum precis som planerat.

– Det finns ingen plan B.

Vinter-OS i Sydkorea

Visa

Tävlingarna avgörs 8–25 februari 2018, med invigning den 9 februari. Snöidrotter avgörs i bergsområdet Pyeongchang, isidrotter i kuststaden Gangneung.

Kusten
Gangneung: Ishockey, curling, shorttrack, konståkning och skridsko.

Bergen (Pyeongchang)
Alpenisa/Yongpyong: längdskidor, skidskytte, backhoppning, rodel, skeleton, bob, slalom, storslalom, alpin lagtävling, nordisk kombination, snowboard big air, invigning/avslutning.

Bokwang: Freestyle/snowboard (allt utom big air).

Jeongseon: störtlopp, super-G, alpin kombination.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer