23 höjdpunkter hittills från OS i Pyeongchang. Foto: TT Nyhetsbyrån

23 höjdpunkter från Pyeongchang

Uppdaterad
Publicerad

De olympiska spelen i Pyeongchang är elva dagar gammalt. Redan nu har vi fått se massor av höjdpunkter. Alltifrån svenska medaljframgångar och jätteskrällar, till floppar och tjeckiska fågelholkar. Här har SVT Sport samlat 23 höjdpunktsbilder från OS-tävlingarna så här långt.

Charlotte Kalla inledde guldsamlingen för Sverige. Foto: TT Nyhetsbyrån

Charlotte Kalla tog guld direkt

OS i Pyeongchang 2018

Sverige fick en fantastisk start på de olympiska spelen. Detta när Charlotte Kalla vann dameras skiathlon över 15 kilometer. Imponerande gjorde också OS-debutanten Ebba Andersson som slutade på en fin fjärdeplats.

Charlotte Kalla med sin guldmedalj efter skiathlonen. Foto: Bildbyrån
Sebastian Samuelsson vann OS-silver i jaktstarten. Foto: TT Nyhetsbyrån

Sebastian Samuelssons OS-knall – silver på jaktstarten

Är det något landslag som har levererat för svensk del så här långt, så är det skidskyttarna. Sebastian Samuelsson stod för en rejäl skräll när han spurtade hem silvret på herrarnas jaktstart.

Sebastian Samuelsson tillsammans med Martin Fourcade. Foto: TT Nyhetsbyrån

Sebastian Samuelsson tillsammans med favoriten och vinnaren, Martin Fourcade.

Stina Nilsson spurtade hem OS-guldet på sprinten. Foto: TT Nyhetsbyrån

Ingen kunde stoppa Stina från sprintguldet

Stina Nilsson var överlägset starkast i damernas sprint och tog hem OS-guldet. I finalen var Stina hela tre sekunder före tvåan, norskan Maiken Caspersen Falla. Detta var Stinas första OS-guld samt första internationella mästerskapsguld som senior.

Stina Nilsson med sitt guld från sprinten. Foto: TT Nyhetsbyrån

Stina Nilsson med sitt guldet i sprinten.

Ragnhild Haga körde över alla på damernas 10 km fristil. Foto: TT Nyhetsbyrån

Haga överlägsen – Kalla besegrad på favoritdistansen

Det pratades om ett nytt guld för Charlotte Kalla på svenskans favoritdistans, 10 km fritt. Men det var en norska som stal showen fullständigt. Ragnhild Haga krossade alla konkurrenter och närmast jagande var just Kalla som tog en silvermedalj – 20,3 sekunder efter Haga i mål.

Charlotte Kalla med sitt silver, Ragnhild Haga med sitt guld. Foto: TT Nyhetsbyrån

Charlotte Kalla med sitt silver, Ragnhild Haga med sitt guld.

Hanna Öberg stod för en enorm guldknall på damernas distanslopp. Foto: TT Nyhetsbyrån

Hanna Öbergs enorma guldsensation

Fyra felfria skjutningar och en stabil åkning. Det räckte för att 22-åriga svenskan – som aldrig hade varit ens på pallen i världscupen tidigare – skulle stå för en enorm sensation på skidskyttedamernas distanslopp. Öberg räckte hela vägen och plockade hem Sveriges tredje olympiska guld.

Hanna Öberg med sitt sensationella OS-guld. Foto: TT Nyhetsbyrån

Hanna Öberg med sitt sensationella OS-guld.

Frida Hansdotter tog hem guldet i slalomen. Foto: TT Nyhetsbyrån

Hansdotter bäst när det gällde

Mikaela Shiffrin var den stora favoriten inför. Men när amerikanskan inte levererade och slutade femma, blev det en annan kamp om guldet – och där var det en svensk som var bäst. Frida Hansdotter drog det längsta strået i en hundradelsrysare mot schweiziskan, Wendy Holdener. Guld-Frida vann – med fem hundradelars marginal.

Marit Björgen spurtade hem guldet till Norge. Foto: TT Nyhetsbyrå

Marit Björgen knäckte Stina Nilsson i stafetten

Det var upplagt för en rysare på förhand och så blev det. Marit Björgen och Stina Nilsson gick ut sida vid sida på den sista sträckan av damernas stafett. Väl i mål kunde vi konstatera att norskan var starkast och spurtade hem guldet till Norge. Sverige kunde inte försvara sitt guld från Sotji för fyra år sedan.

Det svenska stafettlaget med sina silvermedaljer. Foto: TT Nyhetsbyrån

Stina Nilsson, Ebba Andersson (med OS-medalj i sitt första OS!), Charlotte Kalla och Anna Haag efter att de fått ta emot sina silvermedaljer för insatsen i stafetten.

Shaun White pallade för trycket – vann sitt tredje OS-guld. Foto: TT Nyhetsbyrån

Favoriten höll för trycket – vann sitt tredje OS-guld

Även om det är trevligt med svenska OS-framgångar, har det varit roligt att följa många andra idrottare med. Exempelvis amerikanen Shaun White som höll för favorittrycket och vann guldet i halfpipe. Det var Whites tredje OS-guld i karriären.

Norge plockade hem guld, silver OCH brons. Foto: TT Nyhetsbyrån

Norsk dominans – tog alla medaljer i herrarnas skiathlon

Om Sverige fick en bra start genom Charlotte Kallas guld, så kan man säga att Norge var snäppet vassare. På herrarnas skiathlon dominerade man pallen och det var en rödvit granne som etta, tvåa och trea. Vann gjorde Simen Hegstad Krüger, före Martin Johnsrud Sundby och Hans Christer Holund.

Rasmus Dahlin i OS för Tre kronor. Foto: TT Nyhetsbyrån

Supertalangen Dahlin fick debutera – yngst någonsin

Han bänkades mot Norge i den första gruppspelsmatchen och likaså mot Finland i den tredje. Men mot Tyskland fick 17-årige Rasmus Dahlin speltid och blev därmed den yngsta spelaren som någonsin representerat det svenska ishockeylandslaget på herrsidan i en OS-turnering.

Sverige riskerar att bli sist i OS. Foto: TT Nyhetsbyrån

Fritt fall för Damkronorna – kan bli sist i OS

Det har varit en riktigt tung turnering för Damkronorna och förbundskapten Leif Boork som lämnar sitt uppdrag efter äventyret i Pyeongchang. Under söndagen förlorade Sverige placeringsmatch mot Japan med 2-1 och nu riskerar de blågula att bli sist i hela turneringen. Sista matchen, om 7-8-plats, spelas mot Korea under tisdagsmorgonen.

Ester Ledecka förstod ingenting efter målgången. Foto: TT Nyhetsbyrån

Olympiska spelens största fågelholk: Ester Ledecka

Många kallar det för den största sensationen i ett OS någonsin. Detta när Ester Ledecka, 22 år från Tjeckien, vann guldet i damernas super-G. Ledecka, som i första hand tävlar med en snowboard på fötterna, kom i mål en hundradel före Anna Weith från Österrike.

Ester Ledecka med sitt guld. Foto: TT Nyhestbyrån

När chocken väl hade lagt sig: Ester Ledecka med sitt sensationella OS-guld.

Henrik Harlaut åkte ur redan i slopestylekvalet. Foto: TT Nyhetsbyrån

Svenska medaljhoppet ute redan i kvalet

Han kom, han log, han kvalade – och åkte ut. Det blev inte det olympiska spelet som Henrik Harlaut hade hoppats på. Med två X-Games-segrar i ryggen, kom han till Pyeongchang som en stor favorit. Han föll i det första åket och lyckades inte att rädda upp det i det andra.

Marcel Hirscher har redan plockat hem två guld i Sydkorea. Foto: TT Nyhetsbyrån

Österrikes nummer ett har levererat

Marcel Hirscher, 28, har haft en härlig tid i Pyeongchang. Först blev det guld i herrarnas kombination, en tävling som han sedan följde upp med att ta hem den ädlaste valören på nytt – då i herrarnas storslalom. Hirscher hade ett OS-silver sedan tidigare, detta från Sotji 2014.

Schempp mot Fourcade i spurtdrama. Foto: TT Nyhetsbyrån

Simon Schempp utmanade den stora favoriten

Visst har ni hört marginalen att ”om hen inte klippt tånageln, hade det blivit ett annat resultat”? Frågan är om inte tysken Simon Schempp hade varit före Martin Fourcade över mållinejn på herrarnas 15 km masstart, om han bara sparat ut nageln på stortån. Tight var det, men Fourcade tog hem sitt andra guld i Pyeongchang.

Foto: TT Nyhetsbyrån

Sverige floppade – Norge vann stafettguldet

Det blev en rysare under damernas stafett. Men när det var dags för herrarna, blev det inte lika spännande. Sverige kroknade tidigt och gick till sist in i mål som femma. Med en flagga i handen och gott om tid till närmast jagande, kunde Johannes Hösflot Kläbo glida över mållinjen och plocka guldet till sitt rödvita land.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Pyeongchang 2018

Mer i ämnet