Putin under dagens tal i Moskva. Foto: TT.

Inget OS-besked från Putin

Publicerad

Vladimir Putin lät bli att nämna Internationella olympiska kommitténs (IOK) beslut om att stänga av Ryssland från OS under sitt tal i Moskva.

Men det ryska utrikesministeriet säger att avstängningen är en del av en större politisk kampanj mot landet.

Många trodde att Rysslands president Vladimir Putin skulle ge sin syn på avstängningen när han talade på en gala i den ryska huvudstaden på onsdagen. Men den enda kommentaren kom i stället via hans talesperson tidigare under dagen.

-Vi måste lägga våra känslor åt sidan och göra en noggrann analys, sade talespersonen Dimitrij Peskov.

Kreml analyserar IOK:s beslut

Kreml måste först gå igenom IOK:s beslut, sade Peskov, innan regeringen bestämmer hur den ska gå vidare. En del menar att Putin, om han accepterar avstängningen, erkänner anklagelserna om statsstyrd dopning, något som ryska regeringen konsekvent har förnekat. Ett alternativ för Putin vore att uppmana ryska idrottare att helt bojkotta spelen.

Dimitrij Peskov sade också att det i nuläget inte är prioriterat från regeringens sida att straffa ryska ledare som har stängts av från OS, så som biträdande premiärminister Vitalij Mutko, utan fokus ligger på att ”försvara våra idrottares intressen”.

”Del av större internationell kampanj”

Om Putin håller låg profil gör hans utrikesdepartement det motsatta. Maria Zacharova, talesperson för departementet, menar att avstängningen är en del av en större internationell kampanj för att sätta press på Ryssland.

På en presskonferens sade hon att Rysslands motståndare har valt att gå via idrotten då tidigare försök att isolera Ryssland ekonomiskt och politiskt har misslyckats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer