Foto: Bildbyrån

OS-silver för Nilsson och Kalla

Uppdaterad
Publicerad

Sverige tog OS-silver på sprintstafetten.

Stina Nilsson var först in på upploppet – men blev nedspurtad av USA:s Jessica Diggins.

Det skiljde 19 hundradelar i mål.

– Jag gör allt jag kan, men USA är för starka i dag, säger Stina Nilsson till SVT Sport.

Det var ett sällan skådat OS-drama som utspelade sig. När Charlotte Kalla växlade över till Stina Nilsson på sistasträckan hade hon gjort jobbet. Sverige var med i täten – men där började det riktiga dramat.

Inom en sekund växlade Sverige, Norge och USA och följdes åt nästan hela vägen in på upploppet. Maiken Caspersen Falla fick ge sig först i kampen om guldet.

Pyeongchang 2018

Stina Nilsson kom in på upploppet i ledning strax före Jessica Diggins – en kamp som höll sig hela vägen in på mållinjen där Diggins var 19 hundradelar snabbare.

Medaljlagen gjorde ganska tidigt ett ryck, vilket talade för en kamp mellan Sverige och Norge. Men Kikkan Randall höll hela tiden jämnt med Charlotte Kalla och Marit Björgen, vilket öppnade upp för Jessica Diggins att ordna en amerikansk skräll.

– USA är verkligen bäst i dag, även om vi är med och utmanar, säger Charlotte Kalla till SVT Sport.

– Charlotte är en fantastiskt bra teamsprintåkare. Hon löser uppgiften på bästa tänkbara sätt och hon skickar ut mig i en position som ger mig alla förutsättningar till att göra det jag kan för dagen, men USA var för starka i dag, säger Stina Nilsson till SVT Sport.

Se analyser i SVT:s extrasändning om silvret:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pyeongchang 2018

Mer i ämnet