Martin Johnsrud Sundby. Foto: Bildbyrån

Sundby: ”Försökte hitta en ursäkt för att inte köra”

Uppdaterad
Publicerad

Martin Johnsrud Sundby tog hem sitt andra guld i Pyeongchang i sprintstafetten tillsammans med Johannes Hösflot Kläbo. Men timmarna innan loppet var han ovanligt nervös.

– Jag har varit livrädd, säger Johnsrud Sundby till norska TV2.

Det var första gången som Johnsrud Sundby körde en sprintstafett i mästerskapssammanhang. Det blev ett nytt guld till Norge men 33-åringen var väldigt nervös inför loppet.

– Jag har varit livrädd hela dagen, och jag ångrar så jävligt att jag sa ja till att köra. Jag försökte hitta en ursäkt för att inte köra, säger Sundby.

OS i Pyeongchang 2018

Enklare med femmil

På lördag är det dags igen, 50 kilometer klassiskt.

– Jag kommer inte vara i närheten av så här nervös på femmilen. För 50 km vet jag hur jag ska köra, säger han.

Men om det inte blir något individuellt guld öppnar norrmannen upp för att köra ytterligare ett OS.

– Om jag inte klarar det, då måste jag köra fyra år till. Jag har tänkt tanken, men jag njutit av att åka, och haft det väldigt bra, mest tack vare alla i teamet runt mig och mina lagkompisar. Jag har känt hur bra det är att vara elitidrottare på den högsta nivån och hur glad jag är för mitt jobb. Så jag kan inte stå här och säga att jag inte är redo för nästa OS, det kan jag inte.

”Fantastisk dag”

Även om det blir guld på lördag blir det svårt att toppa guldet i sprintstafett.

– Det skulle självklart vara väldigt stort, men det är svårt att toppa det här. För idag har jag haft en fantastisk dag tillsammans med Johannes. Det är ett ganska rolig duo i en sprintstafett med en man på 33 år som kör sin första sprintstafett internationellt, tillsammans med en 21-åring som har revolutionerat längdskidåkningen i år.

– Så jag vet inte hur detta ska kunna toppas, för det har varit ett fantastiskt OS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Pyeongchang 2018

Mer i ämnet