Sergej Ustiugov får inte tävla i OS. Foto: TT

Ustiugov stoppas från OS

Uppdaterad
Publicerad

Längdåkaren Sergej Ustiugov, skidskytten Anton Sjipulin och sexfaldige OS-vinnaren i skridskor, Viktor Ahn, får inte tävla i OS i Pyeongchang. Trion saknas på listan över ryska idrottare som får tävla under olympisk flagg, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Ryska olympiska kommittén meddelar att Ustiugov, Sjipulin och Ahn saknas på IOK:s lista över idrottare som får dispens att tävla under namnet ”Olympic Athletes from Russia” i OS.

Stanislav Pozdnyakov, vice president i ryska olympiska kommittén, säger i ett uttalande till ryska nyhetsbyrån RIA Novost att han upptäckte att namnen saknades på listan i samband med förhandlingar med IOK under måndagen och då frågade varför. IOK har dock inte velat motivera sitt beslut.

OS i Pyeongchang 2018

Pozdnyakov menar att de aktiva ”aldrig varit involverade i några dopningsfall och att alla dopningsprover de lämnat under sina karriärer visar att de är rena idrottare. Trots det saknas deras namn på listan över potentiella deltagare i OS”.

”Förvånad och chockad”

Sveriges förbundskapten Rikard Grip är överraskad över IOK:s beslut.

– Jag blir både förvånad och chockad, säger Grip till Expressen.

– Det har ju hela vintern känts som det varit ganska öppet och klart om vilka ryssar som varit inblandade i detta – och där har ju inte Ustiugovs namn varit med.

Senare under tisdagen kom även beskedet att hockeyspelarna Anton Belov, Mikhail Naumenko, Valerij Nikutjkin och Sergej Plotnikov samt konståkarna Ksenia Stolbova och Ivan Bukin stoppas från OS.

”De ogrundade och absurda besluten visar återigen IOK:s oförmåga att undvika utomstående influenser i beslutstagandet”, skriver det ryska konståkningsförbundet i ett uttalande.

Stoppade Ryssland efter dopningsavslöjanden

IOK meddelade i december att man stoppade Ryssland från att delta i OS efter avslöjanden om systematisk dopning i landet i samband med OS i Sotji 2014.

Deltagare som ”bevisats rena från dopning” tillåts däremot att tävla under neutral flagg, under förutsättning att de följer ett antal regler som IOK satt upp (gäller bland annat klädsel och flaggor).

I fredags meddelande IOK dock att man kortade ner listan över potentiella ryska deltagare i OS från 500 till 389, men meddelade då inga namn.

Pound tycker Ryssland kommer undan för lätt

Amerikanska tv-bolaget CBS rapporterade i går om Wadas grundare Dick Pound som är kritisk till IOK:s beslut att låta ryssar tävla under neutral flagg. Pound menar att Ryssland kommer undan för lätt. Han har skrivit ett mycket kritskt brev till IOK-orföranden Thomas Bach där han för fram sina synpunkter.

Pound tror bland annat att IOK och Ryssland har gjort upp tillsammans vad gäller bötesumman på 15 miljoner dollar och att ryssarna fått igenom kravet på att idrottare ändå får delta.

”Vi kommenterar inte något kring korrespondens som har läckt ut”, säger IOK i ett uttalande till CBS angående de anklagelser som Pound framför i sitt brev.

Meriterade ryska idrottare

Shorttrackstjärnan Viktor Ahn vann tre OS-guld för Sydkorea 2006 och representerade sedan Ryssland i Sotji 2014 där han vann ytterligare tre guld.

Skidskytten Anton Sjipulin vann guld i stafett i Sotji 2014 och längdåkaren Sergej Ustiugov blev VM-kung i Lahtis i fjol med två guld och tre silver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Pyeongchang 2018

Mer i ämnet