All In och Peder Fredricson. Foto: Bildbyrån

Juryn: Jerringpriset kan inte gå till en häst

Uppdaterad
Publicerad

Efter sommarens EM-succé vill Peder Fredricson se sin häst ”All In” Jerringprisnominerad. Men det sätter juryn stopp för.
– Utan Peder Fredricson skulle All in stå och beta i en hage, säger Markus Boger, redaktionschef på Radiosporten och medlem i pris-juryn.

Peder Fredricson har två lysande år bakom sig. Individuellt OS-silver i Rio belönades med Jerringpriset 2016. I år följdes framgångarna upp med individuellt guld och lag-silver i sommarens EM i Göteborg.

Mycket talar för att Fredricson nu har chans på nytt Jerringpris på Idrottsgalan i januari.

Men frågar man stjärnryttaren själv vill han se en annan pristagare: den egna hästen ”All In”.

–  Det är klart att det hade varit riktigt roligt om All In nominerades. Han tycker själv att han är en stjärna, säger Peder Fredricson till Dagens Nyheter.

”Kommer knappast ske”

När SVT når Markus Boger, redaktionschef på Radiosporten och medlem i Jerringprisjuryn, sticker han snabbt hål på Fredricsons förhoppningar.

– I teorin skulle det vara möjligt att nominera en häst. Men i praktiken kommer det knappast att ske, säger han.

Räknas som ekipage

En gång har det faktiskt hänt. 1983 nominerades den suveräne travhästen Legolas till priset.

Markus Boger medger att frågan varit uppe för diskussion även på senare år.

– I prisets stadgar står det att ”Priset kan erhållas av individ eller lag, av aktiv eller ledare”, vilket inte borde stänga dörren för en häst. Men juryn betraktar ryttare och djur som ett ekipage. Utan Peder Fredricson skulle All in stå och beta i en hage. Samtidigt måste Peder ha en häst.

– Men det är klart att det går att resonera kring det här. 

Fredricson får hålla talet

Skulle ekipage Fredricson/All In:s bedrifter räcka hela vägen till ett nytt Jerringpris blir det alltså Peder Fredricson som får ta emot den klassiska glasskålen i Globen.

– Ja, om det färska EM-guldet från Göteborg räcker för att bli nominerad är det Peder Fredricson som kommer att bli det, säger Markus Boger.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer