Olyckan förändrade livet för den lovande hoppryttaren – nu spelar hon SM-final i basket

Publicerad

Hon var på väg mot toppen som hoppryttare. Men en stegrande häst föll över henne.
Idag är Tilda Schöbeck, 27, delvis förlamad i benen. Men det hindrar henne inte från att rida igen.
Och dessutom spelar hon SM-final i rullstolsbasket för Norrköping Dolphins.

– Jag blev liggande i över ett år utan att lyckas ta mig ut ur lägenheten. Jag var deprimerad och hade svåra smärtor. Men till slut så testade jag att spela basket. Jag ville börja med idrott igen och det har betytt så himla mycket, säger Tilda Schönbeck till SVT Sport.

”Basketen blev mitt sätt att ta mig tillbaka till ett normalt liv”

Det var den 9 december för drygt 5 år sen. Hon hade fått ett jobb som beridare hos etlablerade Maria Gretzer i Tygelsjö i södra Skåne. Samtidigt som hon satsade allt på att lyckas nå eliten själv. Och hon var väldigt nära.

Tilda Schönbeck satsade mot toppen.

Höga mål och förhoppningar

– Jag satsade verkligen allt jag hade. Och jag red i svår klass och hade lyckats bra. Målet var att rida OS och andra stora tävlingar. Men nu blev det inte så...

På ett träningspass med en nervös och lynnig häst, som stegrade sig och föll, hamnade hon under. Fick flera svåra frakturer i ryggen och nervskador.

– När jag låg där och inte kunde röra benen förstod jag att det var riktigt allvarligt. Och att jag kanske aldrig skulle kunna bli återställd...så var det riktigt jobbigt. Men först trodde läkarna att det skulle bli kunna bättre med tiden. När det inte blev det och det snarare blev sämre så var det som att få en käftsmäll gång på gång. Riktigt tufft, berättar Tilda Schönbeck.

Upp i sadeln igen

I dag är hon helt förlamad i vänster ben och har mycket begränsad rörlighet i höger. Ändå tillräckligt för att själv ta sig upp i sadeln på sin gamla tävlingshäst, Quite Light. Och hon rider regelbundet, flera gånger i veckan.

Två år efter olyckan var Tilda Schönbeck tillbaka i sadeln

Trodde du att du skulle kunna rida igen?

– Det var nåt jag ville till varje pris. Jag har hittat ett sätt att rida med ”Lilli” som fungerar. Klart hon märkte att allt inte var som det brukade. Men hon var otroligt lugn och förstående. Hon är annars ganska skarp och lite ettrig. Först var det lite frustrerande att inte kunna rida som jag var van att göra. Idag känns det mycket bättre och jag rider efter dom fysiska förutsättningar jag har.

Foto: Peter Holgersson

Hon har blivit kontaktad av dressyr-laget i Parasporten som gärna vill att hon ska göra ett försök. Och i påsk ska hon ”visa upp sig”.

Lockande med en dubbel

– Det är lite lockande...och det vore häftigt att nån gång få tävla i ett Paralympics. Och om vi lyckas kvala in med damlandslaget i rullstolsbasket så kanske det blir en dubbel 2024.

Det svenska laget missade att nå A-VM med liten marginal förra sommaren. Så chansen till Tokyo nästa år är borta.

I basketligan, SM, finns ingen damserie. Istället är det mixade lag. I årets final är Tilda Schönbeck enda kvinnliga spelaren. Hennes Norrköping Dolphins  (regerande svenska mästare) möter AIK, som vann den första finalen i lördags med 9 poäng. Men Dolphins vann efter ett liknande underläge förra året.

Foto: Peter Holgersson

– Det är så kul med basket...jag som tävlat i en individuell sport tidigare. Nu är det en lagsport och vi kämpar tillsammans. Sen är spelet snabbt och hårt. Det gillar jag. Är en tävlingsmänniska nåt otroligt. Men jag har aldrig sysslat med bollsporter överhuvudtaget tidigare.

Foto: Peter Holgersson

Andra och avgörande finalen spelas söndag 14 april i Solnahallen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer