SVT:s expert tror på EM-guld. Foto: SVT Grafik

Experten inför EM: ”Guld skulle inte förvåna någon”

Uppdaterad
Publicerad

I dag drar EM i hoppning igång, i tyska Riesenbeck. SVT sänder 1-5 september och vår expert tror att svensk ridsport kommer att skriva ännu ett kapitel i sin framgångssaga.

– Sverige har jättegoda guldchanser, både i lag och individuellt. Ingen skulle bli förvånad om vi får se ett guld, säger Lotta Björe.

För den svenska hoppeliten har 2021 varit ett fantastiskt år hittills, med stora framgångar i bland annat Global Champions Tour, Nations Cup och nu senast Peder Fredricsons individuella OS-silver och det svenska lagets OS-guld i Tokyo. Skrivs nästa kapitel denna vecka?

”Guld skulle inte förvåna någon”

SVT:s expert har stora förhoppningar på den svenska truppen, som består av Peder Fredricson, Douglas Lindelöw, Rolf-Göran Bengtsson, Angelica Augustsson Zanotelli och reserven Evelina Tovek.

– Det känns fantastiskt bra inför EM. Särskilt med OS i Tokyo i färskt minne, som ger luft under vingarna för ryttarna. Sverige har jättegoda guldchanser, både i lag och individuellt. Ingen skulle bli förvånad om vi får se ett guld, säger Björe.

Vilka ser du som Sveriges främsta konkurrenter?

– Tyskland och Belgien är nog de främsta utmanarna i lagtävlingen, och individuellt tror jag att Österrikes Max Kühner samt Nederländernas Harrie Smolders kan bli Peder Fredricsons tuffaste konkurrenter.

”Underbart att RGB är tillbaka”

Rolf-Göran Bengtsson gör sitt första EM på några år. Hans stjärnhäst Casall pensionerades 2017 och det tog tid att bygga upp ett tillräckligt starkt samspel med en annan individ. Nu tävlar Bengtsson med hästen Ermindo W.

– Det är underbart att se ”RGB” vara tillbaka på den här nivån. Han har ju en otrolig rutin och erfarenhet som hela truppen kan dra nytta av. Rolf-Göran har en imponerande fingertoppskänsla, till exempel när det gäller att hantera stressmoment. Han var en stor del av succén i Tokyo och kommer bli EM-lagets stöttepelare, tillsammans med ankaret Peder, säger Björe.

”Peder stark medaljkandidat”

Många blickar kommer förstås vara riktade mot Peder Fredricson, Sveriges sannolikt främsta guldhopp individuellt.

– Peder har en otroligt stark formkurva. Kort efter OS-guldet i Tokyo vann hann ju GCT i London, så han är en väldigt stark medaljkandidat. Även Douglas Lindelöw har haft en stark säsong. Han är en väldigt hungrig ryttare, med potential att göra något stort under EM, säger SVT:s expert.

Vem är truppens ”outsider” , som kan skrälla?

– Angelica Augustsson Zanotelli och hästen Kalinka van de Nachtegaele gör mig otroligt nyfiken! När ekipaget red GCT i Stockholm blev jag verkligen imponerad av dem. Hästen är en väldigt speciell individ och inte den mest lättridna. De har en enorm potential och jag vill verkligen se hur de fungerar i EM-sammanhang, säger Lotta Björe.

Svenska startnummer i onsdagens inledande tidshoppning, sändningen startar 10:50 i SVT1/SVT Play.

4) Angelica Augustsson Zanotelli – Kalinka van de Nachtegaele

17) Rolf-Göran Bengtsson – Ermindo W

36) Douglas Lindelöw – Casquo Blue

54) Peder Fredricson – Catch Me Not S

Så går tävlingarna till på EM

Tidshoppning – onsdag 1 september

Table C, tidshoppning, (fel omvandlas till tid). Öppen för lag och individuella ryttare.

I den inledande tidshoppningen gäller det att vara både snabb och helst felfri då fel omvandlas till extra sekunder som adderas till den totala tiden för ritten.

Ekipagens tid omvandlas sedan till felpoäng där ryttaren med snabbast tid får noll fel, medan övriga ryttare får fel i en stigande skala.

Laghoppning, första rundan – torsdag 2 september

160-hoppning, en runda, ingen omhoppning. Öppen för lag och individuella ryttare.

De ryttare som bara startar individuellt rider först enligt omvänd startordning från resultatlistan från tidshoppningen.

Lagen delas in i två grupper där lag placerade 11-15 efter första dagen startar i första startgruppen. Lag placerade 1-10 startar i omvänd startordning i andra startgruppen. De tre bästa ryttarna i varje lag räknas.

Laghoppning, andra rundan – fredag 3 september

160-hoppning, en runda (ny bana jämfört med torsdag). Öppen för de 50 bästa ryttarna individuellt och de 10 bästa lagen.

De individuella ryttarna startar enligt omvänd startordning. Fel tas med från tidshoppningen och laghoppningens första runda.

Lagen startar enligt omvänd startordning. Fel tas med från tidshoppningen och laghoppningens första runda. De tre bästa ryttarna per lag räknas. Laget med lägst antal fel efter de tre klasserna blir Europamästare.

Om flera lag slutar på samma antal fel rids omhoppning om medaljerna. Tre ryttare per lag räknas i omhoppningen.

Individuell final, runda A och B – söndag 5 september

160-hoppning över två olika rundor (A och B).

Den individuella finalens första runda (A) är öppen för de 25 bästa ekipagen individuellt. Ryttarna startar enligt omvänd startordning. Fel tas med från föregående dagars rundor.

Den andra rundan (B) är öppen för de 12 bästa ekipagen individuellt. Ryttarna startar enligt omvänd startordning. Fel tas med från föregående dagars rundor.

Ekipaget med lägst antal fel efter alla rundor (inte inkluderat en eventuell omhoppning i fredagens lagfinal) tar hem titeln som Europamästare. Om flera ekipgae slutar på samma antal fel rids omhoppning om medaljerna.

Källa: Svenska Ridsportförbundet

Så ser du EM i hoppning i SVT

Onsdag 1 september

SVT1 10.50-14.15 Ridsport: EM i hoppning

Torsdag 2 september

SVT1 12.50-16.15 Ridsport: EM i hoppning

Fredag 3 september

SVT1 12.50-16.00

Söndag 5 september

SVT2 13.55-15.00

SVT2 16.05-17.00

Svenska truppen till EM i hoppning

Angelica Augustsson Zanotelli, Pjungstadt, Tyskland – Kalinka van de Nachtegaele

Rolf-Göran Bengtsson, Breitenburg, Tyskland – Ermindo W

Peder Fredricson, Vitaby – Catch Me Not S

Douglas Lindelöw, Hörby – Casquo Blue

Evelina Tovek, Ätran – Winnetou de la Hamente Z (reserv)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.