Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
OS-guld till Baryard-Johnsson, Fredricson och von Eckermann.

OS-guld till Sverige i laghoppningen – efter rysarfinal

Uppdaterad
Publicerad

Sverige var felfria och bäst i laghoppningskvalet.

Och finalen blev en jätterysare.

Det svenska laget var 1,3 sekunder snabbare än USA i omhoppningen – och tog därmed första guldet i grenen sedan 1924.

– Jag har nog inte riktigt förstått det än. Det känns helt helt galet, säger förbundskapten Henrik Ankarcrona i Discovery.

Guldet är säkrat – Peder Fredricson, Henrik von Eckermann och Malin Baryard-Johnsson löste det.

– Jag är bara så otroligt glad för alla, men kanske framför allt för Peder med den omhoppningen från Rio, och vi förlorade omhoppningen mot USA. Och nu är det upp till honom och har gjorde det med råge, säger Ankarcrona.

Men det blev dramatik direkt. Sverige tog sig med nöd och näppe till omhoppning om guldet då Frankrikes Pénénelope Leprevost, som sista ryttare ut för landet, stod för ett jätteriv tidigt i banan. Det franska laget hade guldet i egna händer, men i och med rivningen var de ute ur kampen om den ädlaste valören.

I omhoppningen stod det mellan Sverige och USA.

Peder Fredricson avgjorde

USA inledde med att hoppa felfritt i omhoppningen, och Sverige svarade, via Henrik von Eckermann med att göra detsamma, dock långsammare. Efter två omgångar, då amerikanskan Jessica Springsteen och Malin Baryard-Johnsson hoppat med respektive häst, var det fortsatt tajt.

McLain Ward avslutade för amerikanerna och stod för en makalös insats – och sitt lag ett ännu bättre läge.

Allt låg sedan på Peder Fredricsons axlar. Och som han gick ut och briljerade. Han red in på makalösa 39.01 utan något fel – och säkrade därmed det svenska guldet.

Sveriges tid var 122.90 sekunder (Peder Fredricson gick på 39.01, Baryard-Johnsson på 41.89 och Henrik von Eckermann på 42.00) medan USA:s var 124.20.

Tävlingen började bra för svensk del

Henrik von Eckermann var förste svensk ut på hästen King Edward och felfritt under tidsgränsen 82 sekunder. När Baryard-Johnsson red för första gången i finalen kom Sveriges dittills enda rivning. Det innebar fyra fel. Peder Fedricson red sedan snyggt, stabilt och snabbt fram till sista hindret där det kom ett nedslag. Sverige då på åtta fel, lika många som USA och i det läget lutade det mot omhoppning om silvret.

Då kom den franska tabben som tog Sverige till omhoppning om guld.

Guldmedaljen är Sveriges första i grenen sedan 1924.

KLIPP: Hör SVT Sports expert efter svenska lagets guld

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så reagerar SVT sports reporter på det historiska OS-guldet. Foto: Friso Gentsch / SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer