SVT sänder från Falsterbo. Foto: SVT Grafik

Experten inför Falsterbo: ”Det kommer bli superhäftigt”

Uppdaterad
Publicerad

Ifjol ställdes de internationella tävlingarna i Falsterbo in på grund av pandemin, men i år gör evenemanget comeback.

SVT sänder lördag och söndag.

– Det kommer bli superhäftigt, säger SVT:s expert Lotta Björe.

Ifol blev det inga internationella tävlingar på grund av pandemin. Istället avgjordes SM i Falsterbo, i augusti istället för juli och dessutom utan publik.

”Allt är inte helt som vanligt”

I år blir Falsterbo Horse Show av, men i en modifierad variant. Nations Cup – laghoppningen mellan länder, kommer inte att finnas med på programmet. Att OS ligger nära i tid påverkar också – till exempel har den internationella dressyren utgått sedan tidigare. Och publiken kommer inte vara lika stor som den vanligtvis brukar vara på det anrika evenemanget.

– Det känns underbart att det går åt rätt håll, även om allt inte är helt som vanligt ännu. Vi kommer nog inte få se de allra bästa hästarna eftersom de ska in i karantän inför OS. Men vi kommer ändå få se flera stora namn i Derby och Grand Prix, och sannolikt en del spännande profiler som normalt inte brukar tävla i Falsterbo, säger SVT:s expert Lotta Björe.

Hur mycket betyder det att Falsterbo blir av, tror du?

– Det kommer bli superhäftigt att följa tävlingarna även för alla som inte är på plats, tack vare tv-sändningarna. Det här blir en inspiration för många som inte kunnat rida eller tävla på länge, på grund av pandemin, till exempel ungdomar. Det blir en skjuts i rätt rikting för ridsport-Sverige.

Fredricson sätter guldkant

SVT:s expert tror att publikfavoriten Peder Fredricson kommer sätta guldkant på evenemanget, som så många gånger förr.

– Peder är en begåvning utöver det vanliga, oavsett vilken häst han kommer med. Men det ska bli kul att se alla svenska tävlande, eftersom vi sett så stora blågula framgångar internationellt senaste månaderna, säger Lotta Björe.

Hon lyfter även fram Malin Baryard Johnsson, och hennes satsning på yngre hästar.

– Malin har hållit i så många år och är ju en fantastisk rytarinna. Så även om hon inte kommer med sin bästa häst blir det spännande att se henne. Jag tycker personligen att det är så intressant att följa hennes yngre hästar, hur de formas inför framtiden, avslutar Björe.

MER RIDSPORT: Svensk succé – Peder Fredricson vinnare (20 juni 2021)

Sändningstider Falsterbo Horse Show

Lördag 17 juli

SVT1 15.15-17.15 Ridsport: Falsterbo Derby

Söndag 18 juli

SVT1 15.00-18.00 Ridsport: Falsterbo Grand Prix

Programledare: Maria Wallberg

Kommentator: AnnaMaria Fredholm

Expert: Lotta Björe

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.