Foto: Bildbyrån

Jansson: ”Kan inte tänka mig en värdigare guldmedaljör”

Uppdaterad
Publicerad

När jag blev inbjuden i hästvärlden var jag en fullkomlig novis. Jag fattade ungefär så mycket som att du aldrig är bättre än din bästa häst, men jag hade ändå mycket svårt att greppa vidden av vad det betyder. Jag förstod inte de små marginalerna, visst jag såg att bommarna föll, men jag insåg inte vidden av hur sabla lätt de faller ibland, och hur de ibland ligger kvar trots att tyngdlagen säger något annat. Kort sagt – jag hade inte då förstått vad det är Peder Fredricson och All In har lyckats med. Vad de faktiskt har åstadkommit.

Så jag tänkte jag skulle inviga alla er som är som jag var då.

  • 1. Att ha en häst som All In är unikt. Ett försprång. Men All In hoppar inte själv, han är en utgångspunkt som måste vårdas och tas om hand och hanteras med smartness. Och matchas med rätt ryttare.
  • 2. Att våga ha ett så långsiktigt upplägg som Fredricson har haft är modigt. År av förberedelser inför OS i Rio. Några få dagar. Allt på ett kort. Vinna eller försvinna. Och sen göra det igen. På samma sätt. Is i magen. Vänta. Hoppas tiden för förberedelser är rätt avvägd.
  • 3. Att ta ledningen redan i den första grundomgången under ett mästerskap och sedan behålla den är höjden av mental styrka. Att starta sist. River du är du borta. Och klara det. Gång på gång.
  • 4. Tur. Måste ingå. Men kan ej tas för given.

När Peder Fredricson i dag blir Sveriges andra EM-guldmedaljör genom tiderna kan han känna tyngden av medaljen runt halsen och veta att allt det här grundades i arbete, långtgående planering och mod. Inget av det som hänt de senaste dagarna på Ullevi i Göteborg har kommit genom slump eller lyckträff. Allt har grundats av honom själv och människorna runt omkring honom. Det höjer mäktighetsgraden. Det och hans blick i varenda intervju – vidare, vidare, sa den, ingenting är klart, ingenting är vunnet, inte ens lagmedaljen var tillräcklig.

Att få uppleva en sån här resa känns som en ynnest. Tack Peder Fredricson och All In. Jag kan inte tänka mig en värdigare guldmedaljör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.