Patrik Kittel om den uppmärksammade dokumentären Foto: Andreas Hillergren / TT

Patrik Kittel fördömer den danska dressyrskandalen

Uppdaterad
Publicerad

Danske dressyrryttaren Andreas Helgstrand har stängts av och polisanmälts efter att systematisk misskötsel av hästar med tortyrliknande ridning framkommit från hans stall.

Nu uttalar sig Sverigeettan Patrik Kittel, vars eget stall ingår i samma koncern som Helgstrands, om skandalen.

– Jag kommer att kräva att saker och ting förbättras, säger Kittel till DN.

Avslöjandet av förhållandena i Andreas Helgstrands stall kommer i en dokumentär i danska TV2. Där syns bland annat hur hästarna i det stora försäljningsstallet utsatte för tvång och hårdhänt behandling där flera hästar haft oläkta sår efter sporrar.

Helgstrands bolag, Helgstrand Dressage, ägs av samma koncern som också äger Patrik Kittels hästskötarverksamhet, Outstanding Stables. Kittel berättar för DN att hans bolag blev uppköpt av koncernen Global Equestrian Group för ungefär ett och ett halv år sedan.

Därefter har Patrik Kittel själv ridit och utbildat hästar inom flera andra företag i koncernen, däribland Helgstrand Dressage.

– När jag har varit där med kunder har jag aldrig sett något konstigt, eller oschysst ridning. Hade jag gjort det hade jag sagt till direkt, säger Kittel till DN.

47-åringen poängterar dock att han inte har haft någon annan insyn i Helgstrands verksamhet.

– Vi jobbar som två enskilda firmor. Jag kan bara stå till svars för vad Outstanding Stables gör, och hur jag tränar och utbildar mina hästar.

Ställer krav

Framåt menar Kittel att han kommer ställa krav på sitt moderbolag.

– Jag kommer naturligtvis att ha en ordentlig dialog med dem, och självklart kommer jag att kräva att saker och ting förbättras, och att den förbättringen är tydlig. Jag vill se en utveckling inom koncernen, och i det ingår en ordentlig och kontinuerlig uppföljning, säger han och lägger till:

– Alla måste granska och rannsaka sig själva, och då menar jag inte bara eliten utan alla som håller på med hästar. Peka finger åt andra tror jag inte kommer att ge en långvarig lösning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.