Peder Fredricson kan bli historisk – men känner sig som en rookie

Uppdaterad
Publicerad

Peder Fredricson stod för en mäktig upphämtning under fredagens andra värdscupfinalomgång och ligger tvåa inför dagens final. Om han vinner gör han det som första svenska hoppryttaren någonsin att vinna en världscupfinal.

Världstrean Peder Fredricson har, trots EM-guld och OS-silver, aldrig tidigare deltagit i en världscupfinal.

Inför dagens avgörande ligger han tvåa i totalen, ett tidsfel bakom ledande Eduardo Alvarez Aznar. Skulle Fredricson gå hela vägen och vinna blir han första svenska hoppryttare att få kliva högst upp på pallen i en världscupfinal. 

Fredricson låg elva i totalen efter dag ett och den inledande tidshoppningen där han hade en rivning med All In. Han avancerade sedan till andraplats efter seger tillsammans med Catch Me Not i finalomgång två. Tvära kast och plötsligt levde hoppet om en pallplacering igen.

– Jag är lite förvånad att det skulle vända såpass mycket i resultatlistan. Jag hade inte räknat att gå upp till en andraplats inför finalen. Å andra sidan är jag en rookie i världscupsammanhang så jag har lite och lära, säger Fredricson när SVT Sport träffar honom inför finalen.

Första gången för Catch Me Not i Göteborg

Peder Fredricson är i princip säker att han väljer Catch Me Not som sin partner i finalomgången.

– Det är första gången han är här. Jag tror han är en av få hästar som hoppade i går som aldrig varit här förut. Men han gjorde det bra. Han var lite konfunderad över alla ljud och allting, men när han väl kom in gjorde han det han skulle.

Och hur ser på din chans att skriva historia?

– Det är en stor dag, det är världscupfinal och jag ligger i täten. Det är precis där jag vill ligga. Hästarna är i bra form och jag ser fram emot finalen, säger Peder Fredricson.

Henrik von Eckermann är andra svenska ryttaren som är vidare till sista dagens finalhoppning. Von Eckermanns om varit trea i världscupfinalen de senaste två åren ligger på 14:e plats, 9 fel efter ledande Alvarez Aznar.

Sveriges bästa placeringar i världscupfinalen i hoppning

Sverige har som bäst kommit på tredjeplats på hoppsidan i en världscupfinal.

Henrik von Eckermann: Trea 2017 och trea 2018 med Mary Lou 

Malin Baryard Johnsson: Trea 2003 med Butterfly Flip

Så här avgörs världscupfinalen i hoppning

Till världscupfinalen i hoppning, kvalar ryttare från hela världen.De största ligorna är västeuropeiska ligan och de två amerikanska ligorna. Till finalen under Gothenburg Horse Show är 35 ryttare från 18 nationer anmälda.

Svenska ryttare: Henrik von Eckermann, Peder Fredricson, Irma Karlsson

Torsdag 4 april - Final I

Öppen för alla finalryttare. Bedömning C, tidshoppning där nedslag förvandlas till tidstillägg, 3 sekunder/nedslag. Efter klassen omvandlas resultat till poäng där den som leder får en poäng mer än antal startande i klassen, nästkommande får två poäng färre än ledaren och övriga i en fallande skala ner till 1 poäng.

Fredag 5 april - Final II

Öppen för alla finalryttare som fullföljt Final I. En 1,60-hoppning med grundomgång och omhoppning.  Efter klassen omvandlas resultat till poäng där den som leder får en poäng mer än antal startande i klassen, nästkommande får två poäng färre än ledaren och övriga i en fallande skala ner till 1 poäng.

Inför den avgörande finalen omvandlas poängen från Final I och II till antal fel, och den som leder får 0 fel och övriga i en stigande skala.

Söndag 7 april - Final III

Öppen för de 30 bäst placerade ryttarna efter Final I och II.

Final III rids i två omgångar, bedömning A där antal fel läggs till det tidigare resultatet.

Till Final III omgång 2 går de 20 bäst placerade ryttarna efter omgång 1, samt likaplacerade med ryttare placerad som nummer 20. De som ridit felfritt i omgång 1 men är utanför de 20 kvalade, får starta i omgång 2, men resultatet räknas bara i klassen, inte i sammandraget för världscupen.

Världscupsegrare är den ryttare som efter tre finalrundor har lägst antal fel.

Källa: Svenska Ridsportförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.