Henrik von Eckermann rev på sista hindret: ”Chanserna försvann”

Uppdaterad
Publicerad

Både Peder Fredricsson och Henrik von Eckermann gick ut starkt i kvällens första världscupfinalomgång. Men varsitt retligt nedslag – för von Eckerman på sista hindret – gav tilläggstid.

– Såklart man är besviken när man river, säger Peder Fredricson till SVT Sport.

Peder Fredricson var först ut av svenskarna. Tillsammans med All In blev det en snabb tid: 60,97 sekunder. Men en rivning på tolfte hindret innebar tre sekunders tilläggstid.

Den erfarne 47-åringen, som tog EM-guld tillsammans med sin 13-årige valack i Göteborg 2017, har aldrig tidigare startat i en världscupfinal. I kväll räckte ekipagets insats till en 11:e plats bland de totalt 33 finalhopparna i Göteborg.

Två rivningar för 25-åriga debutanten

– Jag är såklart väldigt besviken över nedslaget. Jag tycker att han (All in) hoppade väldigt bra, och känslan var väldigt bra. Men såklart är man besviken när man river, säger Peder Fredricson efteråt.

För debutanten Irma Karlsson och 11-åriga stoet Ida van de Bisschop blev det två rivningar, den ena med minsta möjliga marginal. Sex sekunders tilläggstid gav en tid på 71.01 sekunder och en 22:a plats i totalen för 25-åringen.

von Eckermann: ”Det är inte vad jag hade hoppats på”

Sedan var det dags för kvällens tredje svenskhopp, Henrik von Eckermann och stoet Mary Lou. 37-åringen från Södermanland visade storform för några veckor sedan med en prestigefylld GP-seger i Nederländerna och har slutat trea i världscupfinalen två år i rad.

Förväntningarna inför Gothenburg Horse Show har därför varit stora, men i det allra sista hoppet med en bra tid på gång kom rivningen.

– Det är inte vad jag hade hoppats på, men så är det. Chanserna försvann där tyvärr, men vi får kämpa vidare, säger en besviken Henrik von Eckermann.

Tiden blev 65,12 för svensken, ett resultat som räcker till en 16:e plats. Vann första omgången i världscupfinalen gjorde schweiziska veteranen Steve Guerdat med hästen Alamo med tiden 61,28.

Det gäller i kvällens final

Kvällens resultat är första omgången av tre och öppen för alla finalryttare. Resultatet hänger med till söndagens stora final där 2019 års världscupsegrare ska utses. Ryttarna har möjlighet att byta häst i de olika finalomgångarna om de vill.

Bedömning C tillämpas, en tidshoppning där nedslag förvandlas till tidstillägg, 3 sekunder/nedslag. Efter klassen omvandlas resultat till poäng där den som leder får en poäng mer än antal startande i klassen, nästkommande får två poäng färre än ledaren och övriga i en fallande skala ner till 1 poäng.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.