Foto: Bildbyrån

Fredricson hoppfull kring All In efter comeback

Uppdaterad
Publicerad

Peder Fredricson stjärnhäst All In är tillbaka och för första gången på över ett år har valacken startat en 1,60-hoppning. Här berättar Fredricson om vad det varit för fel på guldhästen – och hur det varit för honom själv under skadeuppehållet.

– Det är klart att det i början var lite frustrerande, säger han till SVT Sport.

EM-guldmedaljören All In startade i helgens tävling, som var två stora klasser i Genève. Först var ekipaget femma i en 1,55-hoppning, sedan avslutade de med en tiondeplats i Grand Prix över 1,60-höjder.

– Han kändes bra. Det känns i princip som att han är tillbaka. Han behöver lite mer styrka och några rundor till i kroppen bara, säger Peder Fredricson till SVT Sport.

All In vann EM-guld förra sommaren. Men sedan var hästen borta i månader.

– Från ingenstans fick han värme i en has. Han var halt en kort tid men han hade värmen kvar länge. Sedan har han haft lite problem med magen, till och från. Men det verkar vara löst nu. Det har varit lite olika saker som gjort att han varit borta så länge, säger Peder Fredricson.

Fick ställa in

Peder Fredricson gjorde sitt bästa för att få All In i form till VM, men insåg till slut att tiden var för knapp.

– Jag kände på vägen att han inte riktigt skulle hinna komma i bra form till VM, och då valde jag Christian K i stället.

Under tiden som All In varit borta har frågorna kring hästen varit många. Fredricson påpekar att det är svårt att ge ett klart svar kring tävlingsplaneringen. Allt hänger på hästarnas dagsform.

– Alla vill veta var han ska starta och ibland kanske man måste ändra planen, då undrar alla direkt vad det är för fel på honom. Därför spikar jag inte exakt vilka hästar som ska gå. De ska inte tävla om de inte är i toppform.

Femma i världen

Med hjälp av Christian K, Hansson WL och Catch Me Not S har Fredricson klättrat till femteplats på världsrankingen. Kanske kan All In nu ge den extra skjutsen vidare upp.

– De andra tre hästarna har också lyckats väldigt bra. Men när All In är i riktigt bra form har han gjort enormt bra saker, då är han suverän.

Trots andra hästar i stallet medger Fredricson att det varit lite frustrerande att inte kunna tävla All In.

– Det är klart att det i början var lite frustrerande, för jag trodde att jag kanske kunde få igång honom till VM. Det var lite jobbigt när jag fick bestämma att ”okej, vi ställer in den satsningen”, säger han.

– Men jag är så pass gammal att jag vet att hästar inte är några maskiner, man måste alltid sätta hästens välmående först. Det är en del av mitt jobb. Det enda viktiga är att han känns bra nu.

Om All Ins form håller i sig öppnar Fredricson upp för att valacken kanske startar världscupen i Olympia helgen innan jul. I april väntar en världscupfinal i Göteborg.

– Det är klart att det vore jättekul om jag kunde kvala dit, och kunde All In vara i bra form så vore det väldigt kul, säger Peder Fredricon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.