”Svensk dressyr på väg mot nåt stort”. Foto: TT

”Svensk dressyr på väg mot nåt stort”

Uppdaterad
Publicerad

KRÖNIKA · Alla känner den – besvikelsen som kommer med fjärdeplatsen. Den där darrande, djupa besvikelsen som ackumuleras när marginalerna är minimala. På samma sätt känner de flesta av oss den där dra-efter-andan-glädjen när besvikelsen förbyts till glädje. När repet hissas ner och drar oss upp från botten med rasande fart.  

AnnaMaria Fredholm

Reporter

I dag fick det svenska dressyrlaget uppleva båda känslorna, inom loppet av några minuter gick de från stolpe ut till stolpe in, och de gjorde ingen hemlighet av att de var glada över bronset. 

Det ska de självklart inte heller. När Storbritanniens sista ryttare Charlotte Dujardin eliminerades för att hennes häst hade blod efter en sporre på flanken är det precis som det ska vara. Att inget blod någonsin får förekomma på en häst är en av de viktigaste reglerna som finns inom ridsporten. 

Dujardin ut

Sverige in

Den här texten hade kunnat handla om dramat enbart, men det finns en sak som är viktigare; i och med det här bronset etablerar sig Sverige som en toppnation inom dressyren. Ingen kan ifrågasätta två raka EM-medaljer, när Sverige missade medalj med minsta möjliga marginal på VM i Tryon var det undantaget, inte regeln.

Svensk dressyr är mitt i och på väg mot någonting stort. Dressyr är en bedömningssport, du höjer dina aktier tävling för tävling, som Patrik Kittel sa till SVT Sport; “snart tror jag domarna kommer våga ge ännu högre poäng”.

Jag tar det där ur minnet, den exakta formuleringen finns på SVT Play, men det är innebörden som är grejen här, i bedöminssporter kan alla lag skrälla nån gång, men inte två. Sverige försvarade sitt EM-brons, nu kan resan uppåt starta på riktigt. Mot OS 2020. 

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.