Sverige på bronsplats inför avgörandet

Uppdaterad
Publicerad

Det strulade för Therese Nilshagen i bytena, men trots det ligger Sverige på en tredjeplats inför morgondagens avgörande i lagtävlingen på ridsport-EM i Rotterdam. Ett medaljläge som förbundskaptenen Bo Jenå gillar.

– Ryttarna känner sig bättre till mods att rida in och veta att laget ligger trea, säger han till SVT Sport.

Antonia Ramel gjorde mästerskapsdebut och gick ut först i det svenska laget på måndagen.

Med 13-årige Brother de Jeu red hon ihop 74,223 procent.

– Så bra hon red! Det enda lilla är den sista passagedelen. Underbart! säger SVT:s expert Gunilla Byström.

Ryttaren själv andades ut efter debuten.

– Det var bra. Han skötte sig och lyssnade på mig, det är väl bra att vi kan visa att vi kan hålla nerverna i styr, säger hon till SVT Sport.

– Det är en väldigt lättnad, det är väldigt skönt att ha gjort första starten och kommit igång efter alla de här dagarna på plats.

Bo Jenå nöjd

Ramel var nöjd med procenten, men påpekade att det fanns saker som kunde varit bättre.

– Vi kunde väl gjort saxen bättre, det är lite smågrejer men det är det alltid, säger hon.

Förbundskaptenen Bo Jenå var nöjd med inledningen.

– Det var inga missar, men klart att man kanske önskar lite mer i svungen, galoppen var inte den bästa i saxen. Men en bra start, säger han.

Therese Nilshagen och Dante Weltino, som ingick i bronslaget förra året, gick ut som tvåa i det svenska laget. Efter en miss i bytena i varje sjönk procenten. Ekipaget slutade på 75,466 procent, den fjärde högsta procenten för dagen.

– Det var kul att komma igång men det var lite mindre kul att ha fel i bytena i varje. Det kostar mycket. Jag vet inte varför jag fick det, jag vet inte om vi båda två blev lite okoncentrerade. Vi tappade konceptet lite, säger hon till SVT Sport.

– Han känns egentligen jättebra, det är synd att vi inte kan visa det vi har på framridningen. Jag hoppas att det kan komma på torsdag.

Tyskland leder

Storfavoriten Tyskland inledde med en lite större miss. Jessica von Bredow-Werndls häst Dalera behövde gå på toaletten mitt i en sluta, och stannade först upp för att sedan galoppera några steg.

Det blev kostsamt – procenten föll från 79 till 62. Ekipaget hämtade dock upp bra och landade på 76,894 procent och Tyskland gick som väntat upp i ledning.

Andraryttaren Dorothee Schneider landade på 80,233 procent och Tyskland tog ett hårdare tag om ledningen.

Sverige ligger trea inför avgörandet i morgon, tisdag, då Juliette Ramel och Patrik Kittel startar.

– Tvåa hade varit ännu bättre men det är en styrka att ligga trea, ryttarna känner sig bättre till mods att rida in och veta att laget ligger trea. Men det är väldigt öppet, vi ska inte ta ut något i förskott, säger Bo Jenå.

Storbritannien ligger tvåa, och Nederländerna jagar tätt bakom Sverige.

Se intervjun med Therese Nilshagen i spelaren ovan.

Svenska starttider på tisdag:

10.50 Juliette Ramel/Buriel K.H.

14.40 Patrik Kittel/Well Done de la Roche

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.