Bronschocken: ”Vi är trea? Oj, fy fan vad bra”

Uppdaterad
Publicerad

Besvikelse byttes till jubel för det svenska laget när en fjärdeplats byttes till ett brons.

– Det var bland det roligaste. I Göteborg var det mer säkert, här var det från besvikelse till jubel, säger förbundskaptenen Bo Jenå.

Juliette Ramel fick beskedet att Edward Gal lyckats peta ner Sverige från bronsplatsen. Men Sverige var bara fyra några minuter, sedan kom beskedet att Charlotte Dujardin diskades och Storbritannien där med föll i resultatlistan.

Bronset var säkrat för svensk del.

– Vi är trea? Oj. Fy fan vad bra. Vi trodde det var andra gången vi skulle åka ut med 0,2 (I VM i Tryon missade Sverige precis bronset), säger Bo Jenå i direktsändning.

– Det känns jättebra, jättekul. Förra året på VM var vi väldigt nära, vi var fyra. Nu äntligen fick vi medaljen, säger Juliette Ramel till SVT Sport.

Förbundskaptenen Bo Jenå beskriver hur retligt det kändes när Nederländerna precis snuvade Sverige på bronset.

Vändningen kändes desto bättre.

– Det var bland det roligaste. I Göteborg var det mer säkert, här var det från besvikelse till jubel, säger han.

Patrik Kittel: ”Väldigt omtumlande”

Therese Nilshagen berättar hur de var borta i stallet och jublade efter Patrik Kittels ritt.

– Vi fick upp hoppet efter Patrik, sen fick vi rapport att Edward (Gal) var jättebra, så sadlade vi av och knoppade av. Och sen bara ”Nej och ja”, det var verkligen så, säger Therese Nilshagen.

Patrik Kittel var enormt besviken när bronset såg ut att gå förlorat.

– Jag tänkte ”inte en jäkla Tryon igen med 0,2 procent”. Till slut blev det brons. Det är väldigt omtumlande. Jag tror alla vi är utmattade och glada. Jag tror aldrig vi sprungit så mycket som vi gjort den senaste timmen, säger han.

Bo Jenå ser redan framåt.

– Det här betyder jättemycket. Det ger väldigt självförtroende för hela teamet, inför OS. Det var ett bra genrep inför nästa mästerskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.