Foto: Bildbyrån

RF:s första år med visselblåsning: 180 ärenden

Uppdaterad
Publicerad

Sedan Riksidrottsförbundet för ett år sedan införde sin visselblåsartjänst och idrottsombudsman har RF tagit emot 180 ärenden – de allra flesta handlar om ”kränkande behandling”.

– Varje anmälan är en för mycket och det är ändå viktigt att vi kan fånga signaler, säger Johan Fyrberg, avdelningschef på RF.

Utöver de 60 ärendena om ”kränkande behandling” har RF tagit emot omkring 20 anmälningar om diskriminering och cirka 20 som rör området sexuella övergrepp/ofredanden. RF:s siffror visar att lagidrotter och individuella idrotter berörs ungefär lika mycket, och att det inte heller finns några större skillnader avseende kön.

Bara två polisanmälningar

Endast två av de 180 ärendena har dock gått så långt som till en polisanmälan.

Idrott och psykisk ohälsa

– Man ska se det i en kontext av tre miljoner medlemmar, varje anmälan är en för mycket och det är ändå viktigt att vi kan fånga signaler. Jag möter en stark kraft där människor verkligen vill göra rätt i hela idrottsrörelsen, säger Johan Fyrberg till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och psykisk ohälsa

Mer i ämnet