Arkivbild simning. Foto: TT.

26-årig VM-silvermedaljör i simning dog efter träning

Uppdaterad
Publicerad

Elitsimmaren Kenneth To dog efter ett träningspass i Florida under måndagen. Han kände sig illamående och fördes till sjukhus där han dödförklarades. 26-åringen tog VM-silver för Australien vid mästerskapet 2013, skriver flera medier.

– Han kände sig illamående under ett träningspass och fördes till sjukus där han tragiskt nog avled. Kenneth var en enastående person; varm, rolig och snäll, säger en talesperson för Hongkongs idrottsinstitut i ett uttalande enligt AP.

Orsaken till dödsfallet är inte klarlagd.

To föddes i Hongkong men flyttade till Australien vid två års ålder och flyttade sedan tillbaka till födelselandet 2016 och började representera Hongkong från 2017. Han var i Florida på ett tre månader långt läger och tränade bland annat inför lånbane-VM i Gwangju, Sydkorea senare i år och OS i Tokyo 2020.

Hongkongsimmaren var med i kortbane-VM i Kina i december och slutade sexa på 100 meter medley. Hans största internationella merit var VM-silvret med Australien i medleylagkappen vid VM i Barcelona 2013. Vid samma mästerskap tog Sarah Sjöström, 25, guld på 100 meter fjäril och silver på 100 meter frisim.

– Det är med stor sorg vi tagit del av dödsbudet. Kenneth To var innehavare av många nationsrekord för Hongkong och en fin förebild för de unga i regionen, säger en talesperson för det internationella simförbundet, Fina, i ett uttalande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.