Efrem från Helsingborg satsar mot OS – för Eritrea

Uppdaterad
Publicerad

En helsingborgare debuterade i VM-bassängen i morse.

Och han var jättenöjd med sin insats på 50 på meter fjäril – fast han åkte ur.

– Jag vill visa folket därnere att generationen som är utomlands tänker på dem och ger dem hopp, säger 23-årige Efrem Ghirmai, tävlande för Eritrea.

När Eritrea gör debut som OS-nation 2020 lär en kille från Helsingborg vara med. För i morse simmade Efram Ghirmai, uppväxt i och tidigare tävlande för Helsingborg, i VM för sina föräldrars hemland Eritrea.

– Jag lade egentligen av med simningen efter SM 2016, men pushades av min kapten ombord att göra en ny satsning, säger Efrem med dubbla medborgarskap och som nu studerar i Göteborg.

De senaste två åren har han pluggat till sjökapten och helt slutat med elitssatsningen, och de senaste sju månaderna har han varit till sjöss. Men anledningen till comebacken är att Eritrea kommer att vara med i OS 2020 och att Efrem Ghirmai lär få chansen att vara med där.

–  Att vara här är nästan overkligt. Det är ett minne för livet att få vara med om den här atmosfären som man tidigare bara sett på tv, säger man med ett stort leende till SVT Sport.

”Det är tufft där nere”

Han är bara i början av sin nysatsning och målet är att träna så att han kommer ner mot sitt personliga rekord igen. Han simmade på 23,92 på 50 frisim och var klart nöjd med det:

– Jag har bara gjort tre tider under 24 sekunder tidigare och gör det nu på första försöket. Målet är att komma i form och till där jag var tidigare och att representera Eritrea. Det är tufft därnere just nu, och det är många som är utomlands, det är viktigt att folket därnere förstår att generationen som bor utomlands tänker på dem och ger dem hopp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.