Arkivbild. Sun Yang. Foto: TT

Kinesisk skandalsimmare stängs av i fyra år

Uppdaterad
Publicerad

Den kinesiske simstjärnan Sun Yang får sin dopningsdom reducerad från åtta till fyra år och tre månader av Cas, idrottens skiljedomstol.

Det innebär att han missar OS i Tokyo i sommar, men att han skulle kunna simma OS i Paris 2024.

Domen gäller från den 28 februari 2020.

Sun Yang dömdes tidigare till åtta års avstängning av Cas, men domen mot Sun Yang revs upp av en schweizisk domstol sedan Cas-panelens ordförande Franco Frattini skrivit rasistiska tweets om kineser.

Nu har en ny panel tagit ett nytt beslut.

Slog sönder prov

Det uppmärksammade dopningsfallet inleddes redan 2018. Det var då som Sun Yang anklagades för att ha vägrat lämna blod- och urinprov till Internationella dopningsorganisationen Wadas kontrollanter sedan han ifrågasatt deras id-handlingar och dopningsprotokoll. Enligt en rapport från det internationella simförbundet (Fina) slog en av Sun Yangs livvakter sönder ett dopningsprov med en hammare.

Om de hade betett sig professionellt och visat sin legitimation så skulle vi inte vara här i dag, har Sun sagt under ett förhör i Cas.

”Den nya panelen ansåg att omständigheterna kring provtagningen den 4–5 september 2018 berättigade en avstängning i det lägre intervallet”, skriver Cas i sin dom.

Avstängd redan 2014

Sex månader före VM 2019 hade det internationella simförbundet (Fina) friat 29-åringen från anklagelserna, men den internationella antidopningsorganisationen Wada motsatte sig beslutet och tog fallet till Cas. I väntan på Cas-domen kunde Sun tävla vidare.

Efter Sun Yangs VM-guld på 400 meter fritt 2019 vägrade tvåan Mack Horton, Australien, att kliva upp på prispallen bredvid kinesen. När Sun Yang sedan tog ytterligare ett guld på 200 meter fritt var det dags igen – britten Duncan Scott nekade att ta kinesens hand och avstod från att ställa upp på det traditionella fototillfället med medaljörerna.

Redan 2014 blev Sun Yang ifrågasatt efter en tremånaders dopningsavstängning, något som han själv hävdade berodde på en hjärtmedicin.

Sun Yang har vunnit tre OS-guld och elva VM-guld i långbana hittills under sin karriär.

ARKIV: Sun Yangs dopningsskandal på 60 sekunder (28 februari 2021)

Fakta: Sun Yang-fallet

2014

Maj: Sun Yang åker fast för att ha tagit en substans som förbjudits bara fyra månader tidigare. Sun hävdar att han använt det av medicinska skäl och att han inte visste om att det var förbjudet.

2018

September: Wadas dopningskontrollanter besöker Sun i simmarens hem för att göra blod- och urinprov. Kinesen ifrågasätter deras id-handlingar och dopningsprotokoll och vägrar lämna över några tester. På inrådan av Suns mamma slår livvakten, med hjälp av Sun, sönder ett blodprov med en hammare.

2019

Januari: Internationella simförbundet (Fina) väljer att fria Sun efter att en självständig utredning visat att bara en av tre dopningskontrollanter hade haft rätt ackreditering.

Mars: Wada överklagar beslutet och tar fallet till idrottens skiljedomstol Cas.

Juli: Sun deltar i VM i sydkoreanska Gwangju och tar två guld, på 200 samt 400 fritt. Två medaljörer protesterar mot Sun i samband med prisceremonierna.

November: Cas tar upp fallet och Sun förhörs om händelserna.

2020

Februari: Cas meddelar att Sun stängs av i åtta år.

”Idrottaren har misslyckats med att ge ett övertygande rättfärdigande av att förstöra provrören och avstå från dopningskontrollen”, skriver Cas i domen.

April:

Enligt en lista som kinesiska medier publicerar är den regerande OS-mästaren på 200 meter frisim med på ett läger inför sommarspelen i Tokyo – trots att han är avstängd i åtta år. Kinas simförbund tillbakavisar uppgifterna och säger att listan är felaktig.

Maj:

Simstjärnan överklagar domen i Cas till den federala domstolen i Schweiz.

December:

Avstängningen hävs av domstolen i Schweiz på grund av att Franco Frattini, ordförande i Cas-panelen som dömde Sun, har uttryckt sig rasistiskt mot kineser på Twitter under videos på djurmisshandel.

Den tidigare italienske utrikesministern kallade bland annat en kvinna för ”gulfärgat kinesiskt monster” och skrev ”tortera hjälplösa djur är ett kännetecken för kineser”. Därmed ifrågasattes hans neutralitet.

2021

April: Cas meddelar att fallet ska tas upp på nytt den 24–28 maj med en helt ny panel.

Juni: Cas nya panel meddelar beslut i domen: Sun Yang får sin dopningsdom reducerad från åtta till fyra år och tre månader av Cas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.