Det blev ingen medalj för Sarah Sjöström på favoritdistansen Foto: Bildbyrån/Discovery+

Sarah Sjöström missade medalj

Uppdaterad
Publicerad

I februari bröt Sarah Sjöström armbågen.

I dag, bara fem månader senare, simmade hon OS-final på 100 meter fjäril.

Men det blev ingen medalj, för den regerande guldmedaljören.

Sjöström blev ”bara” sjua i finalen.

I februari halkade Sarah Sjöström på en isfläck och bröt armbågen.

Få trodde nog då att hon skulle försvara det OS-guld på 100 meter fjäril hon vann för fem år sedan i Brasilien.

Tokyo 2020

Långt efter i finalen

Det gjorde hon inte heller. Efter ett imponerande försökslopp, och ett olympiskt rekord i gårdagens lagkapp, så var hon långt efter i finalen.

Sjöström – som tidigt hamnade efter täten – slutade ”bara” på en sjundeplats i finalen på tiden 56,91, och blev inte ens bästa svenska. Bästa svenska blev i stället Louise Hansson, som satte personligt rekord med tiden 56,22, på en femteplats.

– Jag är jätteglad att jag ställde upp och jag är stolt över mig själv att jag vågade. Det är en utmaning – jag har vunnit och slagit världsrekord de senaste tio åren – att gå in när man inte känner sig hundra procent. Målet var inte att vinna eller ta medalj utan att utmana mig själv och våga ställa upp trots att jag kanske skulle komma sist i finalen, säger Sjöström till TT.

Inledningen av OS i Tokyo har mestadels varit positiv för Sarah Sjöström.

– Jag har fått mycket peppning från andra simmare och de säger att det är helt jäkla galet att jag ens är här. Det känns otroligt, jag har aldrig känt ett sånt stöd från alla som följer mig. Det känns bra, säger hon och fortsätter:

– Men det är klart – jag är som jag är, jag vill vara bäst när det verkligen gäller, men det är jag inte den här gången. Jag känner att kroppen inte orkar ladda om.

Nytt nordamerikanskt rekord

Båda svenskorna var långt från medaljerna på 100 meter fjäril, även om Louise Hansson krossade sitt personliga rekord med 51 hundradelar.

– Jag har haft känslan att det finns mer i kroppen och det var jätteskönt att jag kunde få ut det på rätt dag och rätt tillfälle, säger Hansson till TT.

Kanadensiskan Margaret Macneil satte nytt nordamerikanskt rekord på tiden 55,59 – och tog hem guldet, fem hundradelar före Kinas Yufei Zhang. Emma McKeon, Australien, tog bronset på tiden 55,72.

Macneils tid var den tredje snabbaste någonsin, efter Sjöströms OS-final 2016 och VM-finalen året därpå.

Faktum är att det var en väldigt bra final överlag; de fyra första i finalen tog sig alla in på listan över de tio snabbaste loppen någonsin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet