Rikako Ikee. Foto: TT Nyhetsbyrån

Sarah Sjöströms konkurrent Rikako Ikee på väg tillbaka efter leukemi-beskedet

Uppdaterad
Publicerad

För ett och ett halvt år sedan kom beskedet att den japanska simstjärnan Rikako Ikee drabbats av leukemi.

Nu är Sarah Sjöströms konkurrent på väg tillbaka.

Redan i oktober siktar hon på att göra comeback.

– Jag blir starkare för varje dag som går, säger hon.

19-åriga Rikako Ikee är, sin unga ålder till trots. japansk rekordinnehavare på både 50 meter frisim och 100 meter fjäril. Redan 2016 tog hon tre VM-brons på kortbana, och vid asiatiska spelen 2018 tog hon hela sex guld och två silver.

Men i februari 2019 kom chockbeskedet: Ikee hade drabbats av leukemi.

”Jag tränar hårt”

Nu är Sarah Sjöström-konkurrenten på väg tillbaka. På torsdagen pratade hon för första gången med en grupp journalister, i samband med ett träningspass i Tokyo. Då avslöjade hon att hon siktar på att göra comeback i början av oktober.

– Mitt mål just nu är de japanska universitetsmästerskapen. Jag tränar hårt med tron om att mästerskapet kommer att bli av, sade hon, enligt den japanska nyhetsbyrån Kyodo.

”Siktar på 2024”

Ikee, som fick lämna sjukhuset i februari, tränar just nu i simhallen fyra gånger i veckan och uppskattar själv att hon nu har kommit tillbaka till ungefär samma nivå som när hon gick i mellanstadiet.

– Jag känner att jag blir starkare för varje dag som går, berättade hon, och avslöjade även att hon har ett långsiktigt mål.

– Jag siktar på 2024 (OS i Paris). Jag hoppas att jag kan bygga en stabil grund att stå på eftersom jag inte längre behöver känna en press att vara redo för Tokyo-OS.

KLIPP: Konkurrenternas hälsning till Ikee (22 juli 2019)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.