Sarah Sjöström var snabbast i försöken på 50 meter fjäril. Foto: Bildbyrån

Sjöström överlägsen i försöket

Uppdaterad
Publicerad

Sarah Sjöström fick den perfekta starten på sim-VM i Gwangju.

Supersvenskan var snabbast i försöken på 100 meter fjäril och bara tre hundradelar över sitt världsårsbästa.

Även Louise Hansson tog sig till semifinal.

Sjöström, fyrfaldig världsmästare på 100 meter fjärilsim, imponerade direkt i VM-bassängen med sina 56,42.

– Första loppet är alltid lite svårt man vet inte vilken känsla man har när man dyker ner i vattnet. Men det kändes väldigt, väldigt lätt de första 50 meterna. Sen tappade jag höfterna lite i slutet, men jag tror att det handlar om att jag måste komma igång lite och nu är jag igång, berättade Sarah Sjöström för SVT Sport direkt efter målgång.

”Tävlar mig i form”

Med den tiden var hon nästan en halv sekund snabbare än närmaste konkurrent, australiska världstvåan Emma McKeon som hade 56,90.

Ett imponerande formbesked av Sjöström.

– Det kändes som att de andra tjejerna var mycket närmre mig än vad de var, så det gäller bara att våga simma ut lugnt första femtio och sen hoppas jag att det känns ännu bättre ju längre tävlingen går, säger Sjöström till SVT Sport och fortsätter:

– Det jag har lärt mig den här säsongen är att jag tävlar mig i form lite grann så det tror jag att jag kommer göra under den här veckan också.

”Riktigt häftigt”

Sjöström kan ju skriva simhistoria genom att bli den första kvinnan som tar sitt femte VM-guld på samma distans. Premiärguldet på 100 meter fjäril kom för tio år sedan i Rom.

– Jag fick höra det här av en journalist på presskonferensen, men det är ju riktigt häftigt. Han (Phelps) är ju en meriterad simmare så det vore riktigt häftigt att bli jämförd med honom, sa Sjöström till SVT Sport tidigare i veckan.

Sjöström har ju själv världsrekordet på 55,48 och fick frågan om hon kan kapa en sekund på sin försökstid:

– Det är jag säker på att jag kan göra.

Bröt barriär

Louise Hansson är världsfyra i år på distansen och var med 57,50 bara 15 hundradelar över sitt personbästa. Hon hade totalt sjunde tid.

– Det kändes lätt och bra och det är skönt att det stämmer. Jag känner mig stark och det var ett jättebra morgonlopp och jag tror absolut att det finns mer att hämta, säger Louise Hansson till SVT Sport.

Den 22-åriga Helsingborgssimmaren bröt en barriär när hon för första gången i VM-sammanhang tog sig förbi försöken.

Följ finalpasset direkt i SVT1 och SVT Play klockan 12:50

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.