Sophie Hansson VM-tvåa efter svenskt rekord

Uppdaterad
Publicerad

Strax efter att storasyster Louise Hansson tagit brons förbättrade Sophie Hansson sitt eget svenska rekord och blev tvåa på 100 meter bröstsim. Hon var endast tre hundradelar efter vinnaren Quinting Tang, Kina, som vann på 1.03,47.

– Jag är helt mållös och så himla glad och å andra sidan så ser jag de där tre små hundradelarna och det gör ont i en, wow vilken tid! Jag tänkte efter semin att det skulle vara häftigt att komma ner på 1.03 och att komma ner en halv sekund under 1.04, hade jag inte förväntat mig, säger en tagen Sophie Hansson till SVT Sport efter 1.03,50.

– Jag är andra bäst i världen, det är lite galet. När jag tänker tillbaka så undrar jag om jag varit i en VM-final innan ”och nej det har jag inte” utan detta är mina första VM-finaler och jag tar medalj,  säger Sophie Hansson efter att ha fått en kram av Louise strax innan.

De kramades länge och innerligt och tårarna flödade.

”Vi gläds åt varandra”

– Det är extra häftigt att vi har den här spikraka uppgången samtidigt. Vi gläds åt varandras framgångar. Att sitta i callroom och bara se henne krossa i bassängen ger mig motivation och väldigt mycket glädje, beskriver Sophie känslorna.

Efter att ha fått medaljen runt halsen hade Sophie samlat sig.

– Ge mig en timme eller två så kommer jag att vara gladast i världen men just nu spökar de tre hundradelarna, säger Sophie Hansson.

Under VM har Sophie sänkt sig med en sekund och tagit klivet in i världseliten.

– Den första känslan är kanske en liten besvikelse, att hon var så nära att ta det där guldet, men sedan när hon landar inser hon att hon ska ställa sig på en VM-pall och ta emot ett silver på en magiskt bra tid, säger experten Lars Frölander.

En dryg halvtimme efter att Louise Hansson tog hem ett brons på 50 meter rygg var det dags för lillasyster Sophie i finalen på 100 meter bröst. Precis innan loppet var det dessutom prisutdelning med Louise på prispallen.

Jamaicanskan Alia Atkinson håller världsrekordet med 1.02,36 från 2014.

SE LOPPET: Hansson tvåa – krossar svenska rekordet

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.