Caeleb Dressel har nu samlat på sig tre OS-guld i Tokyo. Totalt kan det bli fem stycken. Foto: Bildbyrån

Världsrekord och tredje OS-guldet för Caeleb Dressel

Caeleb Drassel vann nattens final på 100 meter fjäril och tog sitt tredje OS-guld i Tokyo.

Samtidigt putsade han sitt eget världsrekord med fem hundradelar.

– Det behövdes ett världsrekord för att vinna, säger han efteråt.

Segertiden skrevs till 49,45 och var en förbättring av Dressels två år gamla världsrekord.

Tvåa blev ungraren Kristof Milak som hamnade efter i början av loppet men kom tillbaka starkt mot slutet. Han var 23 hundradelar bakom på 49,68. Schweizaren Noe Ponti blev trea på 50,74.

Tokyo 2020

– Jag kände att det skulle stå mellan mig och Kristof och då är det fint när killen bredvid dig är den du behöver slå, säger Dressel.

När bokstäverna ”WR” (world record) dök upp på resultattavlan utbrast Dressel i ett stort leende och tog Milak, som simmade på banan bredvid, i hand.

Sedan sträckte Dressel armen i luften i triumf. Men efter konstaterade 24-åringen:

– Kristof kommer att göra mig arbetslös en vacker dag så jag försöker bara hänga med så länge jag kan.

”Oacceptabelt för USA”

Det här var det andra individuella världsrekordet under spelen i Tokyo.

I övrigt hade Dressel ett hektiskt finalpass med tre lopp. På 50 meter fritt är han finalklar med den snabbaste tiden (21,42), men på den mixade medleylagkappen slutade USA först på femte plats.

– En femte plats är oacceptabelt för USA. Det svider, säger han efteråt.

Storbritannien vann på nya världsrekordtiden 3.37,58.

Caeleb Dressel är uppe i tre guld i Tokyo och kan som mest nå upp till fem.

MER SIMNING: Här missar Sarah Sjöström medalj på 100 meter frisim (30 juli 2021)