Svenska OS-hoppet: ”Gör det jag känner för”

Uppdaterad
Publicerad

Han är en av Sveriges största medaljkandidater inför OS. En superstjäma inom sin genre, men ändå okänd för de flesta. Oskar ”Oski” Hallberg åker till Tokyo med fokus på glädje och spontanitet. – Jag kommer göra det jag känner för att göra när jag väl är där, säger han till SVT Sport.

Skateboard är för första gången med på OS-programmet, och 24-åriga Oskar Hallberg från Malmö är en superstjärna inom sporten.

”Brukar hända ganska naturligt”

Hallberg tävlar i grenen Park och har tagit VM-guld både 2017 och 2019.

Tokyo 2020

– Jag har tagit mig till OS genom att åka skateboard på mitt vis, och det är det jag ska satsa på. Jag kommer göra det jag känner för att göra när jag väl är där. Det brukar hända ganska naturligt, att jag kör tricks som alla kanske inte gör, säger Oskar Hallberg.

Vill bygga skateparker

OS kommer att ge en hel del uppmärksamhet, både till skateboard som sport och industri, samt till ”Oski” som profil. Det vill han använda sig av i sitt nya projekt, som handlar om att bygga skateparker i socialt utsatta områden.

– När folk bor på ett ställe där det kanske inte finns så mycket att göra är det kanske enklare för dem att vända sig till kriminalitet, droger, alkohol och så vidare. För min egen del, så har jag alltid haft någonstans att vara tack vare skateboard, sedan jag var nio år. Tänk att få stå framför en skatepark och känna ”Oh shit, vi var med och hjälpte barn och ungdomar att aktiveras och få kompisar”. Det är sjukt stort, säger Hallberg.

Se hela reportaget i Sportspegeln

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet