Tove Alexandersson diskades efter att ha missat en prisceremoni. Foto: ISMF

Kritik efter diskningen av Alexandersson

Uppdaterad
Publicerad

I förra veckan missade orienteringsstjärnan Tove Alexandersson totalsegern i världscupen i skidalpinism efter att ha blivit diskad i ett sprintlopp i italienska Madonna di Campiglio eftersom hon inte deltog i en prisceremoni.

Nu överväger Svenska klätterförbundet att ta ärendet till Idrottens skiljedomstol Cas.

Svenska klätterförbundets sportchef Patrik Blom tycker att den missade prisceremonin fått för stora påföljder.

”Vi respekterar självklart reglerna, de är lika för alla, men det är makalöst och djupt orättvist att en atlet ska förlora totalsegern i en världscup på grund av en sådan här bagatell. Detta bygger från början på dålig kommunikation från ISMF (Internationella skidalpinismförbundet) och arrangörens sida där atleten får betala ett orimligt högt pris för något som inte har med själva tävlingen att göra”, säger han på förbundets webbplats och tillägger:

”Vi har tagit kontakt med ISMF:s president och dessutom överväger vi att ta detta till Cas, idrottens skiljedomstol.”

Tove Alexandersson är framför allt känd som världens bästa orienterare på damsidan men tävlar också i skidorientering och skidalpinism, en slags turåkning.

KLIPP: Alexandersson toppar formen inför VM i nya sporten (22 februari 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.